SARAJEVO

Mladi vuk novi stanovnik "Pionirske doline"

Nakon što je medvjedica spašena od uginuća, stiglo i novo mladunče

Mladunče vuka koje je spašeno ljetos, raste i razvija se. KJKP "Park"

A. P. / Avaz.ba

4.10.2019

Nakon što je medvjedica Aida spašena od uginuća, "Pionirska dolina" dobit će novog stanovnika kojeg je spasila, a riječ je o preslatkom malom vuku

Na današnji datum, kad se u svijetu obilježava Dan zaštite životinja, "Pionirska dolina" sa ponosom se može pohvaliti da je spasila još jedno napušteno mladunče, saopćio je KJKP "Park"

Vuk je star tek nekoliko mjeseci, a nakon karantina, od sada pravi društvo vučici, koja je u "Pionirsku dolinu" smještena u proljeće prošle godine. Spreman je i već se veseli i posjetiocima koji dolaze da ga upoznaju. Mladog vuka u šumi je u junu samog i neuhranjenog pronašao naš sugrađanin, karatista i reprezentativac Denis Muhović, pomoćnik načelnika za obrazovanje u Općini Ilidža, a svjestan činjenice da mladunče tako neće preživjeti, donio ga je u "Pionirsku dolinu". Mladunče vuka, kad je stiglo, bilo je veličine ježa, preplašeno, sićušno i potpuno nesposobno da se samo hrani, a ni mršave nožice nisu ga potpuno služile. 

Vrijedni i spretni veterinari i hranioci u "Pionirskoj dolini", kao i medvjedicu Aidu, dočekali su ga sa mnogo ljubavi i posebnom pažnjom i tretmanom naučili da se samostalno hrani, pomogli mu da preživi i osamostali se. Sada, nakon svega, mladi mužjak već se ponaša kao pravi tinejdžer, veseo je, vrlo živahan i sve što radi u skladu sa svojom vrstom i uzrastom, radi potpuno samostalno. Zato je spreman i za novo društvo i mogućnost da uči od svojih rođaka pa, nakon karantina, od sada pravi društvo mladoj vučici, koja je od prošle godine, također, spašena smještajem u "Pionirsku dolinu". 


Mladi vuk već se uklopio u "Pionirskoj dolini". KJKP "Park"

Samo petnaestak minuta trebalo mu je da postane punopravni član svog novog doma, koji dijeli s vučicom, a već nakon toga "dogovorili" su podjelu jazbina, trasa kojima se kreću, gdje koje ostavlja zalihe mesa i drugih poslastica. Zna se i već ko dočekuje, a ko ispraća goste, posjetioce koje uživaju u prekrasnoj, jesenjim bojama oslikanoj "Pionirskoj dolini". Vučica, kao prva stanarka, dočekuje svakog posjetioca koji stazom pored jezera dođe do njihovog doma, a mladi vuk trudi se da je oponaša, ali prilikom odlaska gostiju. Naučio je i da starijoj rođakinji ne smeta prilikom šetnje pa vrijeme dok se ona odmara koristi za vlastitu vježbu, baš kao da želi da izraste u lijepog i vitkog mužjaka.

Iako je pred mladim vukom  još dana učenja i borbe za samostalan život, u "Pionirskoj dolini" tim ljubitelja životinja spreman je pružiti mu sve potrebno kako bi par vukova kojima se okitila ova zelena oaza i čiji je lik simbol olimpijskog Sarajeva, spreman dočekao zimu, koja polako kuca na kapiju sarajevske "Pionirske doline".

Prostor dijeli s vučicom koja je već duže vrijeme u "Pionirskoj dolini". KJKP "Park"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.