SARAJEVO

SDA: Kod Konakovića su transparentne samo njegove frustracije

Konaković je priznao da Vlada KS prebacuje novac njemu kako bi se izbjegle zakonske procedure, naveli iz SDA

SDA: Konaković je potvrdio ocjene kritičara Vlade KS. Arhiv

Avaz.ba

4.10.2019

Svojim nervoznim i neuvjerljivim nastupom na današnjoj pres-konferenciji, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković samo je priznao informacije da je podijelio više od pola miliona maraka, netransparentno, koristeći se svojim "diskrecionim pravom", saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA.

- Konaković je svojim jutrošnjim izjavama faktički priznao da Vlada KS prebacuje novac njemu, kako bi se izbjegle zakonske procedure i pribjeglo diskrecionom pravu, koje ministarstva nemaju, i time je potvrdio ocjene kritičara ove vlade - naveli su iz SDA.

Ističu da, što se tiče podrške udruženjima, zaslužna udruženja moraju dobiti podršku, ali isključivo sve po zakonu.

- I Konakoviću mora biti kristalno jasno da te pare nisu njegove, da bi ih on predstavljao kao svoju pomoć. To su novci Kantona i građana koje Vlada treba samo da proslijedi zaslužnim udruženjima, uz što više transparentnosti, a što manje diskrecije.

Percepcija o korumpiranosti Fortine vlade, na koju se žali Konaković, posve je utemeljena činjenicama koje stalno isplivavaju u javnost o nezakonitom trošenju budžetskog novca, a koje iznose čak i pojedini članovi Vlade. Ako Konaković želi da nema takve percepcije, onda treba početi da radi stvari po zakonu, a ne da vrijeđa medije.

Kod predsjednika stranke NiP su transparentne samo njegove frustracije, a sve ostalo mu je diskreciono, što je i izvor njegovog neokomunističkog pritiska na medije, zastupnike, ministre i sve ostale koji se usude postaviti osnovana pitanja o tokovima finansija u KS.

Što se tiče Konakovićevih napada na državne institucije, s ciljem da skrene pažnju sa svojih nedjela, dovoljno je samo vidjeti da se na tom polju nalazi rame uz rame s Dodikom i Čovićem te mu je bolje da iznese javno i diskrecione motive i veze s političarima iz drugih zemalja, po čijem nalogu i vrši ove prljave poslove - zaključuje se u saopćenju KO SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.