AVANTURISTI Konjičanin uspješno završio planinarski izazov „2.000+“

Seid Macić osvojio 78 vrhova 12 bh. planina

Sve je počelo u maju ove godine, kad sam se popeo na vrh Osobac na Prenju, rekao je Macić

S. Džajić

Macić na vrhu Vidina kapa na 2.032 metara nadmorske visine na Prenju

Foto: Avaz


Konjičanin Seid Macić zavolio je prirodu i planine još kao dječak te je njegova želja za novim prostranstvima, odrastajući, postajala sve veća.

Nagovor prijatelja

Planinarenje je postalo njegov stil života. Član je planinarskih društava „Borašnica“ iz Konjica i „Željezničar“ iz Sarajeva.

 Macić je ovih dana uspješno završio i veoma zahtjevan planinarski izazov „2.000+“, odnosno osvojio 78 vrhova u BiH viših od 2.000 metara nadmorske visine.

- Na nagovor prijatelja Kenana Macića, odlučio sam prihvatiti izazov. Sve je počelo u maju ove godine, kad sam se popeo na vrh Osobac na Prenju. To je moj najdraži vrh za penjanje, a potom su uslijedili i ostali - kaže Macić.

Dodao je da je posljednje, ali i najzahtjevnije vrhove osvojio na Volujku u prelijepom ambijentu Nacionalnog parka Sutjeska.

Umor i nespavanje

Seidu su bila potrebna samo četiri mjeseca da osvojio svih 78 vrhova na 12 bh. planina, odnosno 18 dana aktivnog planinarenja. Kaže da je bilo veoma teško, jer je bilo potrebno dosta pripreme i organizacije.

- Uprkos umoru, nespavanju i ostalim poteškoćama, svaki novi vrh na koji bih se popeo, donosio je zadovoljstvo i olakšanje - kaže Macić.

U planu je ’Via Dinarica’

Seidova najveća želja je da prijeđe skoro  1.600 kilometara dugu rutu “Via Dinarice” od Slovenije do Albanije.

- Nadam se da ću u budućnosti uspjeti to ostvariti, jer je potrebno dosta pripreme, kao i plan kretanja, ali i finansijskih sredstava – dodaje Macić.

NA VRH

Podijeli članak na