RAZGOVOR

Husić za “Avaz”: Rudari pokazuju emociju, bore se za Stranjane, ali gašenje je neupitno

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH obišao Stranjane i Raspotočje

Husić obišao jamu Stranjanje i Raspotočje. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić

8.10.2019

Nakon što je od jučer obustavljena proizvodnja u pogonu Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, a zbog bojazni rudara da će doći do gašenja ovog pogona što je danas i potvrđeno iz “Elektroprivrede BiH”, koji su jutros sišli u jamu i odbijaju izaći iz nje, u Zenici je danas boravio i Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.


Obišao jamu

Kako je izjavio za “Avaz”, cijeli dan je obavljao razgovore, obišao jamu Stranjanje i Raspotočje.  

-Kazao sam rudarima i svima da je zvanično saznanje koje i ja imam, a u što smo se uvjerili jučer na jednom od sastanaka, da “Elektroprivreda BiH” nema namjeru više investirati u Stranjane – kaže Husić.

Ističe da je na tom sastanku usaglašeno kako je sigurnost radnika neupitnia, te da Uprava zeničkog Rudnika ima nalog da vrši preraspodjelu radnika iz Stranjana u preostala dva pogona.

- Tako da, ispregovarali smo i utvrdili finansijsku podršku RMU Zenica kako bi imali mogućnost primjene Kolektivnog ugovora i normalno funkcioniranje rudnika, što sam prenio danas rudarima - dodaje Husić.

Napominje da, nažalost, ne može Sindikat kazati gdje će se kopati i eksploatisati.

- U tom slučaju moramo preuzeti odgovornost za ono što će se dešavati u narednom periodu. Ne dao Bog da se desi neka tragedija, a onda moramo preuzeti odgovornost za to. Isto je i ako bude pogubno u finansijskom smislu. Jednostavno, ne možemo se u tom dijelu prepuštati u nadmetanje sa strukom – smatra on.

Na kraju govori kako, nažalost, u BiH nema više rudarstva, a da uprkos svemu tome svjedoči rudarima u Stranjanima koji pokazuju emociju, ali i spremnost da se bore za svoj pogon.

- Shvatam rudare, ali to je neizbježan epilog, gašenje je neupitno. Nažalost, očigledno je da Stranjani u nekom nadolazećem periodu neće biti sami – zaključio je Husić, dodajući da zenički Rudnik, a što je jedan od planova spašavanja, u naredne četiri godine treba dovesti broj radnika do 920 radnih mjesta.

Neselektivno zapošljavanje

Upravo je neselektivno zapošljavanje u rudnike, ocijenio je on, i dovelo do teškog stanja u kojima se nalaze rudnici u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.