SUD BIH

Lijanović i drugi: Presuda 31. oktobra

Državno tužilaštvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a odbrana oslobađajuće presude

Ivanković Lijanović rekao da nije kriv. Avaz

Birn

8.10.2019

Nakon što je u završnoj riječi, na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužilaštvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a odbrana oslobađajuće presude i odbijanje optužbi, izricanje presude je zakazano za 31. oktobar.

Tužilac Ismet Šuškić je istakao kako je organizirana grupa imala cilj da pribavi protivpravnu imovinsku korist u većem iznosu, ošteti budžet Bosne i Hercegovine ili neplaćanjem poreza ili poreskom utajom, da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović sve osmislili i organizovali, a ostali bili članovi grupe koji su osnivali veći broj pravnih lica koja su bila na istoj adresi.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića Lijanovića, istakla je kako je optužnica neodrživa, da ne postoje formalni uslovi za vođenje krivičnog postupka, jer njen branjenik nije ispitivan na pojedine tačke optužnice niti mu je predočen osnov sumnje, što su, prema njenim riječima, okolnosti koje isključuju krivično gonjenje.

Jerko Ivanković Lijanović je kazao da ništa od onog što mu je stavljeno na teret nije uradio. Oslobađajuće presude su zatražile i odbrane Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka, Galića i Šakote, kao i pravni zastupnici optuženih firmi “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.