KREŠEVO

Više od 2.000 posjetilaca na Sajmu minerala

Moj najdraži i najbolji nalaz je čađavac, gorski kristal, koji sam našao u Busovači, rekao Brkić

Brojni posjetioci na sajmu. K. Topalović

Piše: K. T. / Avaz.ba

13.10.2019

Na sajmu više od 50 izlagača iz BiH i regije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Kreševu je ovog vikenda održan Sajam minerala, fosila, stijena, dragog i poludragog kamenja u organizaciji Zavičajne udruge „Kreševski citrin“.

Na sajmu je učešće uzelo više od 50 izlagača iz BiH i regije, a također je ova prilika iskorištena i za turističku promociju Kreševa.

- Već godinama na sajmu imamo veliki broj izlagača iz BiH i susjednih država. Ono što raduje je veliki broj posjetitelja, ove godine preko 2.000. „Kreševski citrin“ je sebi dao zadaću da promovira Kreševo, njegovu rudarsku prošlost, ali i traženje kristala - rekao nam je Žarko Bešlić, član Organizacionog odbora Sajma.

Na sajmu su bili izloženi minerali iz cijelog svijeta, nakit, ali i makete starog Kreševa, iskovana bosanska sjekiru od 63 kilograma kovača Ivana Ivičevića, te kreševski brend-potkovana jaja koja je izložio Stjepan Biletić.

On nbam je rekao da su potkovanim jajima u staro vrijeme kovači dokazivali da su završili zanat i da su spremni za ženidbu. Potkovana jaja stavljala su se u prozor kako bi svi vidjeli njegovu stručnost.

Traganje za mineralima i kristalima okuplja sve veći broj ljudi, a među njima je i Amer Brkić iz Vareša koji je na štandu izložio svoje nalaze.

- Bavim se traganjem za poludragim i dragim kamenjem već šest godina i uživam u tome. Moj najdraži i najbolji nalaz je čađavac, gorski kristal, koji sam našao u Busovači. Evo njegova cijena je 500 eura. Iskreno, ne radi se o zaradi, jer naši ljudi ne kupuju ovo, nalaze će prije kupiti stranci. Bitno je druženje i boravak u prirodi - objašnjava nam Amer.

Iz „Kreševskog citrina“ poručili su da se nadaju da će i dogodine imati uspješan sajam, a u međuvremenu će organizirati i tradicionalni "Geo Kamp" na kojem će svi ljubitelji traganja za mineralima i kristalima moći da se druže, zajedno tragaju za nalazima i razmjene iskustva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.