VJEŽBA Gorska služba spašavanja Žepče domaćin kursa za sedam stanica GSS-a

Šesnaest spasilaca obučava se za kopneno spašavanje u ljetnim uvjetima

Kurs je organizirao Savez GSSBiH, a održan je na Matinskom Visu i odnosio se na kopneno spašavanje

Ar. M.
14.10.2019 10:06

Kurs se ove godine održava na tri različite lokacije kroz tri produžena vikenda, prvi dio bio je Matinski Vis-Žepče, drugi dio bit će u okolici Mostara, a treći, završni bit će u Parku prirode "Blidinje".  

- Ovogodišnji tečaj pohađa 16 polaznika iz sedam stanica gorskog spašavanja iz cijele BiH, među kojima je i dvoje iz stanice GSS Žepče. Polaznici će u naredna tri vikenda uvježbavati vještine potrage i spašavanja ugroženih i ozlijeđenih u neurbanim, urbanim i teško dostupnim područjima te u slučajevima nepogoda i prirodnih katastrofa - saznajemo od Marka Brkića iz GSS-a Žepče.

Polaznici kursa i instruktori bili su smješteni u planinarskom domu PD „ViS“ Žepče na Matinskom Visu.

Tim sastavljen od osam instruktora GSS-a iz BiH brinu se da se sve nastavne teme i praktične vježbe na terenu odvijaju prema uobičajenim svjetskim spasilačkim standardima i postignućima, kako se to radi u svim naprednim i razvijenim spasilačkim sredinama. Među instruktorima su i Marino Vidović, vršilac dužnosti predsjednika Saveza GSS u BiH, Zdenko Marić, dosadašnji predsjednik Saveza GSS u BiH, te Toni Matijević, instruktorski kandidat i načelnik stanice GSS Žepče.

Pružanje prve pomoći, izrada improviziranih transportnih sredstava, korištenje standardnih transportnih sredstava, organizacija potrage i spašavanja, kosi transporti, izrada osiguranja, štandova u stijeni, vertikalni transport u stijeni, samo su neke od tema koje se obrađuju na ovom tečaju, uz stalne odlaske na teren, gdje se odmah prakticiraju i uvježbavaju naučene vještine, koje će polaznici kasnije moći primijeniti u svom radu.

Kurs je organizirao Savez GSS BiH, a održan je na Matinskom Visu i odnosio se na kopneno spašavanje.

Tagovi

GSS Žepče
NA VRH