ODLUKE

Od danas migrantima u Krajini ograničeno kretanje

Ozbiljno narušena sigurnosna i zdravstveno-epidemiološka situacija u USK

Nema više boravka u parkovima, napuštenim kućama. Arhiv

Piše: D. B. / Avaz.ba

15.10.2019

Prema svemu sudeći, od danas bi se trebala početi primjenjivati mjera ograničenja kretanja migranata u naseljenim područjima. Ovu odluku još je prošle sedmice najavila Operativna grupa Vlade USK za migracijska pitanja. 

Vlast USK na ovaj se korak odlučila zbog u posljednje vrijeme sve većeg priliva migranata, a ni tri mjeseca nakon sastanka predstavnika BiH i Evropske komisije u Briselu, nisu osigurani dodatni kapaciteti duž migrantske rute kroz našu zemlju. 

Kako je ranije kazao za "Avaz" Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, situacija je iz dana u dan sve gora te je priliv migranata sve veći.  

- Imamo daleko veći broj migranata izvan prihvatnih smještaja, jer su smještaji u prihvatnim centrima svi zauzeti. Značajno je da se ta situacija iz dana u dan pogoršava. Briga o ishrani i zdravstvenoj njezi prepuštena je međunarodnim organizacijama - kazao je Kljajić


Izvan prihvatnih centara, u parkovima, u napuštenim objektima i neprijavljenom privatnom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu i Bihaću trenutačno, procjenjuje se, boravi oko 2 500 izbjeglica i migranata, čime je ozbiljno narušena sigurnosna te zdravstveno-epidemiološka situacija u USK. 

Danas će gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održati press konferenciju u Sarajevu na kojoj će govoriti o migrantskoj krizi te potrebi uključivanja svih nadležnih institucija u rješavanje ovog problema koji postaje još veći dolaskom zime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.