CRNA STATISTIKA

Zašto su žene sve češće žrtve zločina u BiH

Svirepi zločini nad Lanom Bijedić, Summejjom Dedović, Irmom Forić i Dženitom Zahirović

Lana Bijedić, Summejja Dedović, Irma Forić i Dženita Zahirović. Avaz

Piše: B. Cerić /avaz.ba

15.10.2019

Svjedoci smo u posljednje vrijeme svirepih zločina u kojim su žrtve bile žene, ali su se one našle i u ulozi napadača.

I dok istražitelji još tragaju za ubicama Mostarke Lane Bijedić, koja je zvjerski pretučena, davljena i bačena u rijeku kod Ljubuškog, u Sarajevu se desio novi zločin u kojem je žrtva ponovo bila žena. Sumejju Dedović (25) u subotu, 12. oktobra, hicem iz pištolja usmrtio je njen momak Edvin Avdić (25), a kao motiv  navodi se ljubomora.


Podređeni položaj


Sredinom septembra Senad Basarić je u stanu na Dobrinji, gušenjem i udarcima daskom za meso, usmrtio nevjenčanu suprugu Irmu Forić. Basarić, koji je u pritvoru, tvrdio je da je ovu ženu volio više od života.

U Živinicama je M. H. (62) izrešetao vozilo u kojem su bile F. G. (54) i B. M. (52). Muškarac je ranio žene nakon svađe, a bio je u ljubavnoj vezi s jednom od njih.

U tragediji koja je u petak pogodila Tuzlu Hajrudin Zahirović zaklao je suprugu Dženitu pa se raznio bombom, koja je ranila i jednog od njegovih sinova.


Na Stupu ubijena Sumejja Dedović. Avaz

Žena je uvijek bila žrtva jer je u podređenom položaju, prvo biološki, a onda ekonomski, pa čak i kulturološki, napominje psiholog Čedomir Novaković.


Spolna nepravda


- Svi zakoni i kulturološka tradicija uvijek su bili na štetu žena gotovo svugdje u svijetu. Žena rađa, podiže djecu, ona vaspitava, a muškarci su bili dobrim dijelom oslobođeni tih obaveza. Pa je i očekivati da osoba koja je inferiorna zbog prirode ili kulture češće bude žrtva nego obrnuto. Nijedan muškarac nije žigosan ako je prevario suprugu, ali žene jesu. O tome govorimo kada je riječ o kulturološkoj i spolnoj nepravdi. Uvijek su žene izložene spolnoj nepravdi i očekivati je da su delikti češći nad njima nego nad muškarcima - pojašnjava Novaković.

Nažalost, u nepuni mjesec  žena je bila i nasilnik. Sunita Hindić-Bošnjaković iz Mostara pištoljem je ubila hercegovačkog
biznismena Ninu Ivankovića (55).

Uviđaj u Tuzli: Zaklao suprugu pa se ubio. Avaz

Nizak prag

Ljubomora je stara tema kao i ljudski rod, a ljudi imaju sve manje kontrole i sve niži prak tolerancije.

- Paradoks je da osobe koje se vole i imaju emocije koje ih povezuju u jednom momentu postanu neprijatelji. Tajna je u tome šta se desilo u tom trenutku. Treba se i zapitati da li je bilo i patološklih simptoma ili elemenata ili nekih emocija koje se ne mogu kontrolisati - kaže Novaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.