SARAJEVO Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio ambasadora Italije

Nakon teksta u "Avazu": Minazi obavijestio Komšića da je sporazum Italije i Srbije van snage

Minazi istakao da je inicijativa Italije bila usmjerena na stvaranje jednog okvira za prekograničnu saradnju radi zajedničkog korištenja električne energije u regiji između Italije, Bosne i Hercegovine i Srbije

Avaz.ba
15.10.2019 17:09

Sa sastanka u Sarajevu

Foto: Predsjedništvo BiH

Nakon što je "Avaz" objavio tekst o spornom sporazumu između Srbije i Italije kojim se faktički kradu hidropotencijali Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se s ambasadorom Italije u našoj zemlji Nikolom Minazijem (Nicola Minasi).

Minazi je informirao predsjedavajućeg Komšića kako je Italija imala u vrijeme zaključivanja predmetnog međunarodnog ugovora namjeru ostvariti saradnju u oblasti energetike s više zemalja regiona, nakon polaganja odgovarajućeg kabla u Jadransko more za transfer električne energije, kojim su se stvorile pretpostavke za ovakve vidove saradnje.

Minazi je istakao da je inicijativa Italije bila usmjerena na stvaranje jednog okvira za prekograničnu saradnju radi zajedničkog korištenja električne energije u regiji između Italije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kada je potvrđeno da unutar BiH nije bilo moguće pronaći formulu za učešće u ovom projektu, prekinuti su kontakti i nikakav sporazum nije stupio na snagu. Tako su i sredstva koja su bila stavljena na raspolaganje za ovaj zajednički projekat preusmjerena u druge svrhe. 

Komšić je zahvalio Minaziju na informacijama, posebno s aspekta da se poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i nadležnosti odgovarajućih institucija Bosne i Hercegovine za potpisivanje međunarodnih sporazuma.

NA VRH