IZVJEŠTAJ Tri uviđaja rudarskih nesreća

Osmanović: Inspektori u rudnicima utvrdili brojne nepravilnosti

Najveći broj povreda dešava se u rudnicima za eksploataciju uglja, a najmanji u rudnicima soli

Fena
18.10.2019 15:10

Utvrđena neblagovremena geološka i rudarska istraživanja

Foto: Avaz

Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je inspekcijski nadzor u rudnicima u FBiH utvrdio neostvarivanje planirane proizvodnje mineralne sirovine i neblagovremenu izradu uputstava s nastalim promjenama na radilištu.

Dodao je da kod podzemne eksploatacije uglja problem predstavljaju neostvarivanje planova na izradi pripremnih prostorija, nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava te neredovna mjerenja i ispitivanja pripadajućih električnih instalacija.

- Također, utvrđena su neblagovremena geološka i rudarska istraživanja, suženja duž transportno-ventilacionih prostorija, nepropisno zatvaranje transformatorskih stanica, kao i stalni radovi na sanaciji postojećih objekata - rekao je Osmanović.

Kada je u pitanju površinska eksploatacija uglja, utvrđeni su neostvarivanje planova na otkrivci, neblagovremena eksproprijacija zemljišta, neblagovremena izrada uputstava s nastalim promjenama na radilištu te nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava.

- Osim toga, utvrđeno je neredovno održavanje obodnih i etažnih kanala, stalni i privremeni putevi za kamionski transport na pojedinim dionicama odstupaju od propisane širine, sva sredstva rada nemaju propisanu zaštitnu ogradu na radnim platformama, a za elektrokablove nisu u potpunosti primijenjeni propisi za električna postrojenja - naveo je Osmanović.

Naglasio je da je kod poslodavaca u privatnom vlasništvu koji posjeduju pravo na eksploataciju uočeno da ne poštuju osnovne postulate iz istraživanja i eksploatacije.

Osmanović je kazao da su federalni rudarski inspektori obavili tri uviđaja rudarskih nesreća.

- U RMU Banovići u nesreći koja se dogodila 20. marta 2019. oko 16:50 sati povrijeđeno je sedam radnika organizacione jedinice Rudnici - podzemna eksploatacija. Po obavljenom uviđaju sačinjen je zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Tužilaštvu TK i Federalnom ministarstvu energije - naveo je Osmanović.

Dodao je da su u nesreći koja se dogodila 23. septembra 2019. oko 19 sati lakše povrijeđena tri radnika pogona "Sretno" te da je po obavljenom uviđaju sačinjen zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu TK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

- U nesreći koja se dogodila 26. septembra 2019. u 12:20 sati RMU Breza smrtno je stradao jedan radnik pogona "Sretno", a po obavljenom uviđaju sačinjen je zapisnik o uviđaju i mišljenje koji su dostavljeni Tužilaštvu ZDK i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije - rekao je Osmanović.

Na pres-konferenciji je istaknuto da se najveći broj povreda dešava u rudnicima za eksploataciju uglja, a najmanji u rudnicima soli. Broj povreda kreće se od dvije povrede u Rudniku soli Tuzla, do 202 povrede u RMU Banovići.

Komentari

NA VRH