TUZLA

Odbačeni izvještaji 16 javnih preduzeća i ustanova

Piše: E.Sk. / Avaz.ba

18.10.2019

Održana sjednica Skupštine TK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona nisu prihvatili izvještaje o radu 16 preduzeća i ustanova koji prethodno ni na sjednici Vlade TK nisu dobili prolaznu ocjenu 

Uvod je to, prema istupima zastupika, u smjenu menadžmenta, a Mahir Mešalić (DF) naveo je, naprimjer, kako se ustanove i institucije na ovaj način napokon vraćaju u ruke građanima TK.

U trenucima kad se glasalo o ovim tačkama dnevnog reda, opozicioni zastupnici su napustili sjednicu.

Zastupnik PDA Mirsad Bečić zatražio je pauzu od 15 minuta, ali predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović to nije odobrio, jer su ranije, na zahtjev PDA, SDP-a i Naše stranke, date pauze ukupne dužine od 60 minuta te pauza za obavljanje džuma-namaza u trajanju od 90 minuta.

Nakon što nije odobren Bečićev zahtjev, Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a, rekao je kako neće trpjeti Vujovićev teror te je pozvao zastupnike da napuste sjednicu. Isto su učinili i predsjednici klubova PDA i Naše stranke.

Na zasjedanju je ostalo 18 zastupnika, što je bilo na ivici kvoruma. Na sjednici nije bilo ni Bege Gutića iz SDA, koji se potom pojavio i žestoko diskutirao o stanju sigurnosti u TK kritizirajući Upravu policije prvenstveno zbog narušavanja međuljudskih odnosa.

Pozvane Finansijska policija i Budžetska inspekcija

Vlada TK je, podsjećanja radi, na vanrednoj sjednici 24. septembra odbila da prihvati izvještaje Kantonalne agencije za privatizaciju, Komisije za koncesije TK, Pedagoškog zavoda TK, JU Odgojni centar TK, Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo TK, JU Služba za zapošljavanje TK, JP Radio-televizija TK, JP Međunarodni aerodrom Tuzla, JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići, Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost “Spreča,” JU Veterinarski zavod TK, Kantonalne uprave civilne zaštite, JP "Šume Tuzlanskog kantona", JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, JZU Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” Gračanica, kao i informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona. 

Na prijedlog Mahira Mešalića (DF), u ove institucije će biti poslane Finansijska policija, a na prijedlog Bege Gutića (SDA) i Budžetska inspekcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.