KRIZA

Kljajić: Hitno izmještanje migranata iz Vučjaka, Medeno polje jedina opcija

Sa sigurnosno-zdravstvenog aspekta građani ne trebaju biti zabrinuti jer će to biti kamp zatvorenog tipa i neće imati mogućnost kretanja

Sa sastanka. Avaz

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

21.10.2019

Operativna grupa za pitanje migracija zatražila je danas hitno izmještanje migranata iz kampa Vučjak, Bire i Mirala na lokaciju Medenog polja kod Petrovca.

Kako je građanima Petrovca poručio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, sa sigurnosno-zdravstvenog aspekta, ne trebaju biti zabrinuti jer će to biti kamp zatvorenog tipa i neće imati mogućnost kretanja.

- Mi smo u ove dvije godine sagledavali sigurnosnu situaciju na području USK i jedan od naših zaključaka je da ti centri ne mogu biti bez kontrole, nadzora i kućnog reda - kazao je Kljajić, dodajući da je ove godine zabilježeno više od 200 krivičnih djela, 300 prekršaja javnog reda i mira, 600 incidentnih situacija.

Istakao je kako je lokacija Medenog polja ponuđena još 2017. godine, no da nisu imali partnera za realizaciju u Vijeću ministara iako je to jedna od najboljih lokacija za smještaj migranata.

- U Biri i Miralu imamo kontejnere koji se istog momenta mogu premjestiti na Medeno polje da bismo na jednom mjestu imali migrante, a ne na pet. Imamo pritisak i na pograničnom dijelu Cazina, gdje na otvorenom prostoru boravi otprilike dvije, do dvije i po hiljade migranata - istakao je Kljajić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako je na sastanku potvrđen zaključak da IOM i UNHCR ne mogu produžavati ugovore s vlasnicima Bire i Mirala bez potvrde Ministarstva sigurnosti.

- I dalje ostajemo pri odluci o lokaciji Medeno polje i tražimo od međunarodnih organizacija da zajedno s Ministarstvom sigurnosti krene s izmještanjem migranata iz ova dva centra - rekao je Ružnić.

Dodao je da pod hitno svi migranti s područja Vučjaka treba da se izmjeste van naseljenog područja, odnosno u postojeće centre van USK, a to su Salakovac, Delijaš, Ušivak.

Ukazao je i na problem prijevoza migranata do Bihaća.

- Tražimo od Vlade Federacije, od federalnog premijera Fadila Novalića da se suspendira linija privremenog buma za USK, a to je Talgo voz u dijelu prijevoza migranata, jer se zna da su oni nezakonito u ovoj zemlji i ne može se vršiti prijevoz istim putem javnih servisa kao što su ''Željeznice Federacije''. Ta linija Sarajevo - Bihać svaki dan ovdje doveze od 150 do 200 migranata, a kada su se pojavili u Tuzli, otvorena je i nova linija Tuzla - Bihać - kazao je Ružnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.