TUŽILAŠTVO BiH Nedostupan organima gonjenja u BiH

Potjernica za Bubalom zbog ratnih zločina

Optužnica za zločin protiv čovječnosti

BIRN
21.10.2019 17:04

Ilustracija

Foto: Avaz

Za Nenadom Bubalom, državljaninom Srbije kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za zločine počinjene na području Bihaća, raspisana je potjernica zbog njegove nedostupnosti organima gonjenja u BiH, potvrdili su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine u Državnom sudu.

Optužnicu protiv Bubala za zločin protiv čovječnosti Državni sud je potvrdio u septembru 2017., a iz Tužilaštva je tada saopćeno da je on državljanin Srbije.

- U predmetu je održano ročište za izjašnjenje o krivnji, na koje optuženi nije pristupio. Raspisana je potjernica za optuženim, koji je još nedostupan organima gonjenja BiH - kazali su u Državnom sudu.

Bubalo se optužnicom tereti da je u junu i julu 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubistva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva.

Tereti se da je, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije VRS, učestvovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti s područja Ljutočke doline, iz logora IMT Traktorski servis Ripač, kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prilikom ekshumacije 1997. godine, kako su tada naveli u Tužilaštvu, pronađeni su posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenih civila.

Komentari

NA VRH