SARAJEVO

Završeni intervjui s kandidatima: Nije utvrđena rang lista za direktora SIPA-e

Piše: M. Aš.

21.10.2019

Intervjui s kandidatima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas su na sjednici u Sarajevu  obavili razgovori s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa za izbor novog direktora SIPA-e, jer aktuelnom direktoru Perici Staniću mandat istječe 5. novembra.

No, kako nam je rečeno, iako je najavljeno, nije utvđena konačna rang lista s imenima kandidata.

Članovi Nezavisnog odbora razmotrili su u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uvjete.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara koji imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Prijave su poslali aktuelni direktor SIPA-e Stanić, direktor Policije RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, ali policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa.

Enes Obralija pojasnio je odluku Nezavisnog odbora na čijem je čelu.

- Sjednica je prekinuta, a nastavak će biti zakazan nakon što dobijemo određene odgovore. Primili smo predstavku u kojoj se navodi da je Nezavisni odobor spreman da svjesno krši zakone ove zemlje favorizujući jedne, a zanemarujući druge kandidate koji navodo ispunjavaju uslove za penziju. Donijeli smo zaključak da ćemo za sva četiri kandidata provjeriti da li neko ispunjava uslove za penziju - rekao je Obralija.

On je dodao da će nakon što bude utvrđeno ko ispunjava uslove za penziju biti utvrđena rang-lista koja će biti dostavljena ministru sigurnosti u Vijeću ministara.

Obralija je napomenuo da je dokumentacija kandidata kompletna, te da je riječ o suptilnom pitanju.

- Nakon što dobijemo odgovore izlazimo sa rang-listom. Ne mogu govoriti o imenima, ali će provjere biti izvršene za sva četiri kandidata - pojasnio je Obralija, dodajući da na svijetu nema toga zbog čega bi svjesno kršio zakon. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.