PROJEKTI

Predstavljen prototip autonomne stanice za mjerenje zagađenja zraka

Mjerna stanica je u potpunosti dizajnirana, izrađena i testirana od stručnjaka s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a sve je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

Uzunović i Čibukčić: Mjerna stanica djelo bh. stručnjaka. Avaz

Piše: Avaz.ba

22.10.2019

U sklopu 14. međunarodnog naučnog savjetovanja iz oblasti energetike danas je predstavljen naučni rad i prototip autonomne mjerne stanice za mjerenje nivoa zagađenja zraka u urbanim sredinama.

Mjerna stanica je u potpunosti dizajnirana, izrađena i testirana od stručnjaka s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a sve je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH. U razvoju ovog projekta učestvovala je i firma "CET Energy".

Tokom prezentacije stručnjaci iz BiH i regije su visoko ocijenili performanse i primjenjivost mjerne stanice.

- Zadovoljstvo je bilo svjedočiti uspjehu bh. naučne zajednice. Ova mjerna stanica će se će, vjerujem, vrlo brzo naći u serijskoj proizvodnji te će uslijediti i postavljanje, razmještanje i uvezivanje mjernih jedinica u urbanim sredinama te njihovo uvezivanje u centralni informacioni sistem koji je Fond pokrenuo prije nekoliko mjeseci. Imati rezultate aerozagađenja u realnom vremenu, pogotovo opasnih čestica PM 2, 5, PM 10, NO2, ali i statistiku u smislu predikcija aerozagađenja, važan je pretkorak u donošenju mjera od lokalnih vlasti u cilju sniženja nivoa zagađenja zraka u gradovima u BiH. Želim kolegama s Elektrotehničkog fakulteta čestitati na postignutom rezultatu i sa zadovoljstvom ističem učešćem Fonda u ovako važnom projektu - rekao je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Voditelj projekta, doc. dr. Tarik Uzunović zahvalio je Fondu što je finansirao izradu prototipa automatske mjerne stanice za mjerenje kvaliteta zraka.

- Stanica je bazirana na cloud tehnologiji i koristi algoritme vještačke inteligencije za predikciju kvaliteta zraka. Ovaj prototip bi mogao biti osnova za uspostavu distribuiranog sistema mjerenja u cijeloj FBiH te bi omogućio gradnju automatiziranog ekspertnog sistema za automatsko predlaganje akcionih mjera s ciljem smanjenja zagađenja - kazao je Uzunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.