POTVRĐENO

"Avaz" saznaje: Od Nove godine jeftiniji plin

Korekcija cijene plina u toku grijne sezone imala bi i s ekološkog aspekta poseban značaj l Pokrenut izračun, odluka naredne sedmice, kaže Salkić

I iz Uprave „BH-Gasa“ potvrdili su nam ovu informaciju. Ilustracija

Piše: M. AŠČIĆ

25.10.2019

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, zatražio je jučer od Uprave „BH-Gasa“ da napravi analizu i procjenu s ciljem da od Nove godine dođe do smanjenja cijene plina za potrošače u Federaciji, saznaje „Dnevni avaz“.

Dao obećanje

Džindić želi da, bez obzira na to kolika bi moguća korekcija cijene bila, „BH-Gas“ u toku sezone grijanja i pozitivnih efekata u potrošnji plina smanji prodajnu cijenu. 

Ministar u dopisu navodi da bi umanjivanje cijene plina u toku grijne sezone i s ekološkog aspekta imalo poseban značaj.

Ima osnova

- Tačno je, poslao sam dopis da se napravi analiza, jer ima elemenata da se cijena korigira, odnosno da plin bude jeftiniji. Čekam povratnu informaciju da vidim u kojem će to procentu biti kako bi se što prije usvojilo na Vladi. To sam obećao prije nekoliko mjeseci, jer ulazimo u grijnu sezonu i smatram da cijena plina može biti niža - kaže Džindić za „Avaz“. 

Džindić: Cijena može biti niža. Avaz

I iz Uprave „BH-Gasa“ potvrdili su nam ovu informaciju.

Salkić: Potvrdio zahtjev. Avaz

Prema riječima Jasmina Salkića, direktora ove državne kompanije, saglasni su da dođe do smanjenja cijene plina prema „Sarajevogasu“, što će značiti nižu cijenu plina prema potrošačima.


Faksimil dopisa Džindića prema "BH-Gasu". Avaz

- “BH-Gas” je u proteklim danima već napravio djelimične izračune. Iduće sedmice ćemo sve napraviti i pokrenuti proceduru prvo prema Nadzornom odboru „BH-Gasa“, a onda dalje. Procent smanjenja utvrdit će se iduće sedmice i bit će započeta procedura korekcije cijene - kaže Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.