OTKRIVAMO

Diler iz Hercegovine propjevao u SIPA-i?

Kakva je veza švercera iz Hercegovine s kriminalcima s Pala i hoće li njegov iskaz uzdrmati podzemlje

SIPA: Rukovode akcijom. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

27.10.2019

Vinko Milošević iz Gabele, koji se sumnjiči za proizvodnju i promet pola tone skanka u akciji kodnog naziva „Tebra“, a predao se preksinoć inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prebačen je jučer poslije podne u nadležnost Tužilaštva BiH.

Uhapšen na kapiji

On je prije toga kriminalistički obrađen u ovoj policijskoj agenciji, a uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat na postupanju državnim tužiocima.

Pripadnici SIPA-e Miloševića su uhapsili pred kapijom ove policijske agencije u Istočnom Sarajevu nakon što se predao.

Prije toga je, kako saznajemo, putem svoga advokata pregovarao s inspektorima o predaji. Milošević se, prema saznanjima „Avaza“, nakon izdatog naloga za hapšenje i pretres imovine u Gabeli, gdje i pronađena droga,  krio u jednom stanu u Metkoviću. Međutim, on je najavio svoju predaju, s ciljem da, navodno, sve ispriča inspektorima o švercu droge iz Albanije, preko Crne Gore i BiH, do Hrvatske, a zatim kasnije država Evropske unije.

Njegov iskaz koji je jučer dao SIPA-i, ključan je jer se radi o međunarodnoj policijskoj akciji koju u Hrvatskoj mjesecima vodi USKOK, a u julu je uhapšeno na desetine osoba zbog nelegalnog prometa marihuane, ali i drugih krivičnih djela, poput reketiranja...

Samo u dvije akcije zaplijenjena je tona opojne droge. Ranije je droga pronađena u Ljubuškom, a sada u Gabela Polju, dok su u Zagrebu uhapšeni brojni dileri.

Ključna veza

 Ključna je i veza Miloševića s jednim muškarcem s Pala, koji je osumnjičen u ovoj akciji, a nalazi se u bijegu. Miloševićev iskaz tako bi vrlo lako mogao uzdrmati podzemlje narkotika i razotkriti balkansku rutu šverca marihuanom. Zanimljivo je da se Milošević mogao kriti u Hrvatskoj, ali je odlučio da se preda.

Učešće Specijalne jedinice


Iz Tužilaštva BiH, prema čijoj naredbi je SIPA i zaplijenjenila pola tone skanka, rečeno je da je vrijednost ove droge na narkotržištu u zemljama Evropske unije četiri miliona KMU akciji inspektorima SIPA-e, u koju je bila uključena i Specijalna jedinica, jedna od najopremljenijih u regionu, pomogli su i pripadnici OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.