AVANTURISTI

Najstariji padobranac u Evropi, u 85. poletio i paraglajderom

Prvi skok padobranom izveo je 1951. godine, kao 16-godišnjak

Kalesić izveo više od 1.400 skokova. Avaz

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

27.10.2019

Za Ibrahima Kalesića iz Tuzle kažu da je najstariji padobranac u Evropi. Nekadašnji dekorater Tuzlanskog pozorišta, pravi je dokaz da su godine „samo broj“.  


Još u snazi

Kalesić s prijateljem: Počeo s treninzima na zemlji. Avaz

Iako na polovini devete decenije života, Kalesić, koji je i predsjednik Udruženja padobranaca iz Tuzle, odlučio se za novu životnu avanturu, te je prošlog petka prvi put poletio paraglajderom.  

- Moj prijatelj je paraglajder, a i padobranac, pa sam bio radoznao i s njim išao da to vidim. Napravio sam trening na zemlji da vidim kako se diže paraglajder i onda sam odlučio da probam – kaže Kalesić.

Prvi skok padobranom izveo je 1951. godine, kao 16-godišnjak, te je do danas izveo više od 1.400 skokova. Zato ga je, kako kaže, nasmijalo naše pitanje je li ga bilo strah paraglajdera.

- Nije nimalo, apsolutno. Šta će me biti strah, čude se zbog mojih godina, ali ja sam tako vitalan i energičan, u snazi, imam poseban ritam života, ishrane i vježbam redovno i dan danas, k'o momak. Još da vidite kako se ja krećem... ih, valja potrčati da bi digao paraglajder – priča nam ovaj vitalni 85-godišnjak.

Krišom trenirao

Od porodice je kaže krio da se sprema za paraglajding. Krišom je išao na trening.  

- Baš sam ih iznenadio kad sam skočio. Svima je drago sada, dobio sam od prijatelja preko Facebooka preko 50 lajkova, čak iz Amerike. Idući mjesec opet ću skočiti u Banjoj Luci – rekao nam je Kalesić.

Želio s loptom doletjeti na teren

- Fudbalski klub Sloboda slavio je 100. godišnjicu neki dan, i odbili su moj prijedlog da padobranom sletim na stadion sa zastavom. A ja sam, kad su slavili 50 godina, skočio s loptom na travnjak. Sad sam htio isto. Došao bi i moj drug iz Banje Luke, da besplatno uveličamo proslavu – požalio se Kalesić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.