SAOPĆENJE

KCUS: U svakom momentu spremni smo za transplantaciju bubrega

Nema organa za presađivanje. Avaz

Avaz.ba

30.10.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

saopćio je danas da niti jedan pacijent nije podnio zahtjev da se isključi sa hemodijalize. Svi prijavljeni pacijenti se uredno tretiraju, kao i obično, u zakazanim terminima.

 - KCUS je u svakom trenutku spreman za transplantaciju bubrega. Osoblje, materijalna sredstva i svi posebni uslovi za takve intervencije postoje ali nema potrebnih organa koji bi se presadili - navode iz KCUS-a.

Istaknuto je da KCUS shvata pritisak Udruženja pacijenata kojima je potrebno liječenje transplantacijom bubrega, uzimajući u obzir jako nisku stopu do sada reliziranih kadaveričnih transplantacija u FBiH. 

- Dobro je poznato da uspjeh liječenja kadaveričnom transplantacijom u bilo kojoj državi zavisi od čitavog niza medicinskih i nemedicinskih faktora. Upravo iz tog razloga u Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu u proteklom periodu urađeno je niz izmjena i korekcija sa krajnjim ciljem da se unaprijedi transplantacijska medicina - navedno je.

Uz podršku trenutnog menadžmenta, u prethodnom periodu, urađeno je slijedeće:  

- Postavljeni su novi bolnički koordinator i zamjenik koordinatora, koji su prošli niz preporučenih edukacija iz područja transplantacijske medicine u saradnji sa Federalnom ministarstvu zdravstva (FMZ). Isti su u potpunosti ispoštovali Pravilnik o načinu i postupku utvrđivanja moždane smrti osobe čiji organi se mogu uzeti radi presađivanja u svrhu liječenja ( Sl. novine FBiH br. 59/2013), kao i Pravilnik o postupku obavještavanja o smrti osobe koja može biti potencijalni darovalac organa i tkiva (Sl. novine F BiH br. 3/2014), poštujući i Pravilnik o standardima za obezbjeđenje sigurnosti i kvalitete organa namijenjenih liječenju (Sl. novine FBiH br. 15/2014).

- Zanovljeni su spiskovi Timova za eksplantaciju i transplantaciju, koji su prijavljeni Ministrastvu zdravstva FBiH.

- Napravljene su dvije nove Procedure o prijavljivanju moždane smrti, a proslijeđen je i Prijedlog FMZ-u za ispravku Formulara br.2/c za utvrđivanje moždane smrti, a sve u cilju daljeg unaprijeđenja Programa transplantacije organa.

- U periodu stupanja na snagu Zakona o pretpostavljenom informiranom pristanku (decembar 2017.) u KCUS-u su po pomenutim procedurama svi Šefovi organizacionih jedinica sa intenzivnim njegama obavezni da daju izvještaje o prijavljenim potencijalim kandidatima, a sve u cilju povećanja broja utvrđenih moždanih smrti.

- Kod kandidata kod kojih smo Protokolom dijagnostičkih procedura potvrdili moždanu smrt, dobili smo odbijanje od strane porodice za dobijanje organa ili se utvrdilo da postojeći kvalitet organa nije zadovoljavao kriterije za transplantaciju. U jednom slučaju smo imali jedan pristanak, kada smo uradili dvije kadaverične transplantacije sa zadovoljavajućim rezultatom.

- Sve navedene aktivnosti sprovode se u saradnji sa Centrom za transplantacijsku medicinu FMZ, kojem prijavljujemo pacijente za Listu čekanja i koji koordinira dodjelu organa i tkiva u slučaju odgovarajućeg donora sa pristankom porodice.  Rad na uspjehu kadaverične transplantacije zahtijeva još mnogo truda od strane svih aktera u društvu, te na svim nivoima zdravstvenih institucija. Nije u pitanju samo simbolično potpisivanje donorskih kartica, već i pokretanje ove teme u okviru porodica da bi spriječili da se ponove slučajevi u kojima porodica kategorično odbija doniranje organa - navodi se u saopćenju KCUS-a.   


KCUS ističe i kako nakon uloženih mnogih ljudskih i materijalnih snaga zdravstvenih radnika, koji su uključeni u vođenje potencijalnog kadavera i potvrđivanje moždane smrti, kao i višesatnog neuspješnog razgovora sa članovima porodice, svjedoče da članovi porodice odbijaju donirati organe, iako znaju i priznaju da je preminuli želio donirati svoje organe poslije smrti. 

KCUS ulaže značajne napore da unaprijedi transplantacijske medicine i omogući ovaj vid liječenja većem broju bolesnika, koji za takav vid liječenja nemaju kontraindikaciju.

Što se tiče hemodijaliznog tretmana u KCUS-u, uloženi su značajni napori na obnovi opreme, te je u tom smislu od prošle godine do sada nabavljeno 17 novih aparata i jedan multifiltrat za akutne dijalize. Najveći broj pacijenata u FBiH, koji se liječe hemodijafiltracijom kao optimalnom terapijskom opcijom, se nalazi upravo u KCUS-u (30%).  Svim pacijentima je obezbijeđen Eritropoetin za liječenje anemije, a značajan broj pacijenata prima i terapiju za liječenje sekundarnog hiperparatireoidizma preko Fonda ZZOIR FBiH. U tom smislu uveli smo i postupak hemoperfuzije u Dijalizni centar - kaže se u saopćenju.   

KCUS dodaje da je uložio ogromne napore da obezbijedi adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, uključujući i dijaliznu populaciju.

Podsjećamo da veliko područje hemodijalize pripada sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, što bi bio zadatak za resorno Ministarstvo da cjelovito riješi u organizaciji zdravstvene zaštite po nivoima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.