MINISTARSTVO ZDRAVSTVA FBIH

Opravdano nezadovoljstvo pacijenata, zdravstvene ustanove trebaju uložiti dodatne napore

Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH sa zahtjevom Udruženja za organiziranje hitne sjednice

Ministarstvo zdravstva FBiH: Sve je pravno regulirano. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

30.10.2019

Povodom današnjih protesta i isključenja s dijalize pacijenata iz cijele FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva saopćilo je da razumije opravdano nezadovoljstvo pacijenata trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH, odnosno malim i nedovoljnim brojem transplantacija koje se obavljaju u FBiH.

Navode i niz mjera koje su donijeli na inicijativu i u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, a među njima su izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva, koje su, kako ističu bolesnici, ostale mrtvo slovo na papiru, što je i jedan od razloga za protest.

- Na inicijativu Udruženja, Ministarstvo je provelo aktivnosti koje su dovele do toga da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH povećao sredstva koja se doznačavaju zdravstvenim ustanovama za obavljenu transplantaciju te čak uveo plaćanje i bolničkih transplantacijskih koordinatora iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti, a sve radi daljnjeg unapređenja transplantacijske medicine – saopćeno je iz Ministarstva.

Navode da intenzivno rade na edukaciji zdravstvenih profesionalaca, sa posebnim akcentom na edukaciji bolničkih transplantacijskih koordinatora te da su nedavno ispunili i zahtjev Udruženja u vezi s ostvarivanjem prava na određenu imunosupresivnu terapiju.

- Oblast transplantacijske medicine u FBiH u cijelosti je pravno regulirana, doneseni su i svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u FBiH provodi nesmetano i u skladu s etičkim i stručnim standardima. Stoga je neophodno da zdravstvene ustanove ulože dodatne napore kako bi sve ove pretpostavke zaživjele u praksi i kako bi se u zdravstvenim ustanovama obavljao veći broj transplantacija – dodaju iz Ministarstva.

Ističu da su u više navrata upozoravali i na pitanje nabavke novih dijaliznih aparata te da su osnivači zdravstvenih ustanova odgovorni za investicijsko ulaganje.

- Tražit ćemo od Vlade FBiH da se obrati vladama kantona sa zahtjevom za ispunjavanje ove zakonske obaveze. Ministarstvo ima kontinuiranu uspješnu saradnju s Udruženjem te u okviru svojih nadležnosti pokušava da pozitivno odgovori na sve njihove zahtjeve. U tom kontekstu, Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH sa zahtjevom Udruženja za organiziranje hitne sjednice, uz prijedlog da joj prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada – saopćili su iz Ministarstva.

Apelirali su na Udruženje da proteste organizira na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.