ISTRAŽUJEMO

Koliko su u odbrani države proveli heroji Divjak, Vikić, Orić, Gari

Koga nema na spisku i koliko dana je proveo u ratu heroj odbrane Srebrenice

Na spisku 600.000 imena. Arhiv

Piše: M. Aščić

3.11.2019

Borački registar Federalnog ministarstva za boračka pitanja, koji je nedavno objavljen da bi se utvrdilo ko je koliko dana proveo u odbrani BiH kao pripadnik Armije Republike BiH, HVO-a, ali i MUP-a RBiH, otkrio je, kako je „Dnevni avaz“ nedavno i objavio, niz kontradiktornosti.

Tako se u objavljenom boračkom registru nalazi ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima.

Neki, očito, nisu ni provjereni

Riječ je o imenima pripadnika koje su nadređeni u vojnim jedinicama prije 20 godina poslali tadašnjem Ministarstvu odbrane FBiH, a sada ih koristi Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH.

Neki, očito, nisu ni provjereni. Očekuje se da se u ovom registru nađe oko 600.000 imena.


Orić: Heroj odbrane Srebrenice. Arhiv

Istražujući registar, pritom ne ulazeći u analizu ko je (ne)zaslužan da se tu nađe, donosimo spisak imena mnogih važnih ličnosti u odbrani BiH, s tačnim brojem dana provedenih u Armiji RBiH.

Među njima je i Jovan Divjak, general Armije RBiH koji je prošao svu golgotu srbijanskih potjernica.

U objavljenom boračkom registru navedeno je da je Divjak u odbrani države učestvovao 1.475 dana.

Oko 20 dana manje, kako je objavljeno, kao pripadnik Armije RBiH u odbrani je proveo Naser Orić, ratni heroj odbrane Srebrenice. Za Orića je navedeno da je ukupno proveo u Armiji RBiH 1.446 dana.

Divjak: General na meti pravosuđa Srbije. Arhiv

Dragan Vikić, komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, u odbrani države učestvovao je 1.475 dana.

Nekoliko mjeseci na liječenju

Kada je u pitanju Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa ARBiH, navedeno je da je u odbrani države proveo 1.671 dan.

Skoro 196 dana više od Orića i Divjaka.

Na spisku je i ime Šerifa Patkovića, komandanta 7. muslimanske brigade. Analizirajući registar, navedeno je da je Patković u odbrani države proveo 1.671 dan.No, treba uzeti u obzir da je teško ranjen i da je nekoliko mjeseci proveo na liječenju

Ismet Čogić Gari, jedan od heroja odbrane Srednjobosankog kantona, komandant Petog manevarskog bataljona 712. brdske brigade Travnik, koji se istakao u borbama u operaciji ''Vlašić'', u odbrani države učestvovao je 1.678 dana.

Otkud ime Nedžada Herende

Među herojima ima i onih čija se imena nalaze na spiskovima osumnjičenih za ratne zločine, poput Nedžada Herende, pripadnika zloglasne paravojne formacije „Ševe“. Prema podacima boračkog registra, Herenda je u odbrani države učestvovao 1.332 dana.
No, poslije pokušaja atentata, on je otišao u Holandiju.

Nedavno je za njim raspisana Interpolova potjernica, ali je pravosuđe Holandije odbilo da ga izruči našoj državi.

Nema Ismeta Bajramovića ni Rasima Delića

Zanimljivo je da na spisku nema imena Ismeta Bajramovića Ćele, jednog od heroja odbrane Sarajeva. Ćelo je bio među prvima koji je stao u odbranu grada Sarajeva.

Njegovi saborci su ogorčeni. Nema ni nekadašnjeg pripadnika Vojne policije RBiH Imera Peze. On je javno prozvao vlast na društvenim mrežama zbog toga. Na spisku nema ni rahmetli Rasima Delića, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine i načelnika Generalštaba ARBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.