REAKCIJE

Prašović-Gadžo: Nedopustivo maltretiranje novinarskih ekipa pri ulasku u Parlament FBiH

Ja sam tokom 27 godina duge novinarske karijere ulazila u najvažnije državne institucije širom svijeta i nigdje me niko nije ni maltretirao, niti ponižavao, navela Prašović-Gadžo

Parlament FBiH: Traže faks za ulazak u zgradu. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

1.11.2019

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednica Komisije za informiranje, uputila je danas pismo rukovodstvu doma zbog diskriminacijskog načina tretiranja novinarskih ekipa tokom održavanja sjednica Predstavničkog doma.

- Način na koji se tretira ulazak predstavnika medijskih kuća u zgradu Parlamenta FBiH je nedopustiv, ponižavajući i daleko od profesionalnog odnosa jedne institucije kakva jeste Parlament Federacije BiH. Kako sam informirana, od predstavnika medijskih kuća traži se da upute fax s imenima osoba koje će pratiti rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Nerijetko se potom dešava da osoblje iz osiguranja zgrade na ulazu tvrdi kako fax nije stigao i potom se novinarske ekipe maltretiraju, ne dozvoljava se ulazak u zgradu, novinarima nije omogućeno da rade svoj posao. Kao potpredsjednica Komisije za informiranje upozoravam na činjenicu da je takvo ponašanje prema novinarima nedopustivo! – navodi se u dopisu.

Prašović-Gadžo insistira da se odmah na drugačiji način regulira ulazak novinarskih ekipa u zgradu Parlamenta FBiH.

- Ja sam tokom 27 godina duge novinarske karijere ulazila u najvažnije državne institucije širom svijeta i nigdje me niko nije ni maltretirao, niti ponižavao. Naprotiv, ulazila sam uz prezentaciju službene novinarske isprave. Na takav način se danas ulazi i u zgrade drugih domaćih institucija, počev od krovne institucije Predsjedništva BiH. Zašto bi ulaz u zgradu Parlamenta FBiH bio drugačiji? – istakla je Prašović-Gadžo.

O ovome te još nekoliko problema s kojima se susreću u radu, novinari su danas obavijestili predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mirsada Zaimovića tokom susreta. Zaimović je obećao da će pokušati do iduće sjednice riješiti problem ulaska u zgradu u kojoj je Parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.