BANJA LUKA

Naplata javnih prihoda RS veća od dvije milijarde KM

Nastavljeni pozitivni trendovi. Ilustracija

Fena

3.11.2019

Poreska uprava Republike Srpske (RS) za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila je ukupno dvije milijarde i 79 miliona maraka, što je za 59,2 miliona KM ili tri posto više nego u istom periodu prošle godine. 

Iz te institucije dodaju da su time nastavljeni pozitivni trendovi u naplati javnih prihoda RS.

Naplata po osnovu doprinosa iznosila je 1,299 milijardi KM, što je za 73,8 miliona KM ili šest posto više nego u istom periodu lani.

Za Fond PIO naplaćeno je 735,6 miliona maraka ili 39,7 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja uplaćeno 466,7 miliona maraka, što je za 28,7 miliona maraka više nego u uporednom periodu. Osim toga, rast je zabilježen i kod prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i doprinosa za Zavod za zapošljavanje, od po šest procenata.

Direktni porezi u posmatranom periodu su prikupljeni u iznosu od 405,3 miliona maraka, što je za pet posto manje nego u istom periodu lani. 

Jedino smanjenje naplate u ovom segmentu javnih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji iznosi 158,3 miliona KM ili 36,5 miliona maraka manje nego u istom periodu prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Međutim, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 208,8 miliona KM, što je za 12,8 miliona maraka ili sedam posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče poreza na nepokretnosti, naplata je iznosila 24,3 miliona KM, što je za jedan posto više nego u istom periodu 2018., a znatan rast naplate je zabilježen i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to od 1,3 miliona KM ili 11 posto, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.