ATRAKCIJE

Banovići: Turisti uživali i u utrci parnjača

Voz natovaren banovićkim mrkim ugljem bio je poseban doživljaj za ljubitelje parnjača iz SAD, Njemačke, Engleske, Japana...

Piše: Avaz.ba

5.11.2019

Na prve Ćirine hućke svi su snimali svaki pokret i klobuk dima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U dvodnevnoj turističkoj posjeti banovićkim parnim lokomotivama i raritetima boravila je grupa zaljubljenika u parnjače iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Švicarske, Češke, Engleske, Japana...

Mahali mještanima

Vožnja u svijetu jedinstvenim parnim lokomotivama te fotografiranje, snimanje, utrka i uplitanje šina različitih širina.

U ambijentu ugljarskih parnih lokomotiva kao pedesetih godina prošlog stoljeća grupa turista uživala je u tzv. Ćiri dok ispušta sive klobukove dima i hukće vozeći od rudničke Separacije do Turije.

Na prve Ćirine hućke svi su se okupljali i snimali svaki pokret i klobuk dima. Čađavih ruku, turisti su mahali mještanima Vidikovca, Brezika i Dijaka, naselja kroz koja su prošli da bi došli do stanice u Turiji, gdje su napravili pauzu i vratili se istom uskotračnom prugom, kojom se i danas prevozi mrki ugalj.

Poseban doživljaj za ljubitelje parnjača bio je voz natovaren banovićkim mrkim ugljem, koji i danas obavlja sav željeznički transport upravo ovom prugom. Ova grupa turista imala je priliku da uživa u scenama „utrke“ parnih lokomitiva serija 62 i 25.

Uposlenici Centra za zaštitu, razvoj i promociju turizma, u saradnji s Rudnikom mrkog uglja Banovići, organizirali su scene uplitanja šina uskog i normalnog kolosijeka.

- Zahtjevi turista sve su veći, što je i normalno, jer smo do sada ispunili sva očekivanja i uvijek pronalazimo nove ideje kako bismo ostali jedinstveni u svom poslu - navode iz Centra.


Najbolja reklama

Dodaju da je zadovoljan turista najbolja reklama.

- Zaljubljenik u parne lokomotive koji nije posjetio Banoviće i osjetio ovaj ambijent, još nije doživio ono najljepše, nije osjetio, prije svega, gostoprimstvo ovih ljudi u Banovićima, koji nastoje da nam osiguraju jedinstven doživljaj – rekao nam je jedan od turista.

Mađarica najpopularnija

Ljubitelji starih parnih lokomotiva samo se u Banovićima mogu provozati parnom lokomotivom ili nekom od replika nekadašnjih vagona, kao i napraviti ambijent vožnje ugljarskih vagona. Najpopularnija je i ovih dana bila lokomotiva serije 55, poznata Mađarica, proizvedena u Budimpešti.

Ona je 35 godina služila za prijevoz uglja, nakon čega je remontirana i osposobljena za vožnju turista te se danas samo za te potrebe i koristi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.