GUBITAŠI

U spas "Aluminija" još vjeruje 388 radnika, a stiglo i misteriozno pismo

Samo rijetki polažu nade u strane investitore

„Aluminij“: Ugašena proizvodnja. Avaz

Piše: M. Smajkić

7.11.2019

Radnici „Aluminija“, nekadašnjeg mostarskog giganta, u kojem je proces proizvodnje stao 10. jula, još nisu izgubili nadu u spas ove kompanije i svojih radnih mjesta.

Dvostruko manje

Njih 388, koliko ih je, prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, ostalo u ovom preduzeću i koji se nisu našli na spisku do 500 otpuštenih, ovih bi dana trebali dobiti plaću za oktobar.

Oni i dalje imaju svoje radne obaveze u pogonima elektrolize, anoda i ljevaonice, a ti se poslovi, uglavnom, odnose na čišćenje i remont.

Kako nam je rekao Miljenko Buhač iz Ureda za odnose s javnošću „Aluminija“, plaće, koje su im dvostruko niže, radnicima se isplaćuju iz zaliha ovog preduzeća.

U vezi s potencijalnim investitorima, u „Aluminiju“ nemaju konkretnih informacija.

Buhač nam je potvrdio da je sastanak s izraelsko-kineskom grupacijom “M. T. Abraham”, koji je trebao biti održan  ove sedmice, odgođen je na zahtjev federalnog premijera Fadila Novalića, ali, kako je naveo, detalje u vezi s tim nemaju.

Pretpostavljaju da je sličan scenarij i kada je riječ o arapskim investitorima,  kompanijom “WAQT Trade” .

Žilić: Još jedno obećanje. Avaz

Misteriozno pismo

Također, Buhač nam je kazao da u „Aluminij“ nije stigla ponuda Ivana Žilića, milijardera porijeklom iz Vareša, odnosno pismo namjere koje je, navodno, poslao Vladi BiH.  U pismu, opet prema neprovjerenim navodima, a koje prenose mediji, Žilić tvrdi da „u kratkom roku namjerava preuzeti Aluminij, bez obzira na cijenu električne energije“.

Kako smo saznali, Žilićevo pismo namjere i za Upravu „Aluminija“ zvuči „djedamrazovski“, dok nam je resorni ministar u Federalnoj vladi Nermin Džindić kratko kazao da “to pismo nije vidio“.

Buhač: Nemaju detalja. Avaz

Samoproglašeni milijarder

Ivan Žilić, samoprozvani milijarder, porijeklom je iz Vareša, a danas živi u Luksemburgu.

Do sada se već pojavljivao kao „spasitelj“ mnogih posrnulih kompanija, prije svega u Hrvatskoj. Tako je obećavao da će spasiti brodogradilišta, pa i „Agrokor“. Od tih lijepih riječi nije bilo ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.