ALUMINIJ Nakon prvog vala otkaza, uručenje rješenja po fazama

Do 15. januara otpremnine će dobiti svi radnici

Novac će biti isplaćen po jednakim kriterijima kao ljetos, kaže Buhač

M. Smajkić
04.01.2020 19:06

“Aluminij“: Preostali uposlenici radit će do 15., odnosno 31. januara

Foto: Avaz

Novi val uručenja otkaza radnicima nekadašnje industrijske perjanice, mostarskog „Aluminija“, nakon što je njih 170 od  preostala 362 u posljednja dva dana protekle godine proglašeno tehnološkim viškom, uslijedit će 15. januara, potvrđeno nam je jučer iz ovog preduzeća.

Godine staža

Do 31. januara u „Aluminiju“ će ostati, vjerovatno, svega petnaestak uposlenika, koji su se, također, našli na spisku za otkaz.

Ipak, nakon višemjesečne agonije i mrcvarenja koje su proživljavali zbog priče o potencijalnim ulagačima, makar će svi radnici, njih 362, iako će se naći na ulici, dobiti otpremnine.

Potvrdio nam je to Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću „Aluminija“, kazavši da je novac za otpremnine osiguran i da će im biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem avgusta, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.

- Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. januara. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće – pojasnio je Buhač.

Uvjeti za penziju

Podsjetio je i na to da je Federalna vlada osigurala 421.785,21 KM za uvezivanje staža za 32 radnika koji su stekli uvjete za penziju, ali im „Aluminij“ nije uplaćivao doprinose.

O novoj, korigiranoj ponudi „Abraham grupacije“ u „Aluminiju“ nemaju nikakvih informacija. Podsjetimo, Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, izjavio je kako ponuda „Abraham grupe“ nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.

Vanredna Skupština

Za 17. januar, kako nam je jučer potvrđeno, sazvana je vanredna sjednica Skupštine „Aluminija“. Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine „Aluminija“ s „Abraham grupom“.

Komentari

NA VRH