ALUMINIJ

Do 15. januara otpremnine će dobiti svi radnici

Novac će biti isplaćen po jednakim kriterijima kao ljetos, kaže Buhač

“Aluminij“: Preostali uposlenici radit će do 15., odnosno 31. januara. Avaz

Piše: M. Smajkić

4.1.2020

Novi val uručenja otkaza radnicima nekadašnje industrijske perjanice, mostarskog „Aluminija“, nakon što je njih 170 od  preostala 362 u posljednja dva dana protekle godine proglašeno tehnološkim viškom, uslijedit će 15. januara, potvrđeno nam je jučer iz ovog preduzeća.

Godine staža

Do 31. januara u „Aluminiju“ će ostati, vjerovatno, svega petnaestak uposlenika, koji su se, također, našli na spisku za otkaz.

Ipak, nakon višemjesečne agonije i mrcvarenja koje su proživljavali zbog priče o potencijalnim ulagačima, makar će svi radnici, njih 362, iako će se naći na ulici, dobiti otpremnine.

Potvrdio nam je to Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću „Aluminija“, kazavši da je novac za otpremnine osiguran i da će im biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem avgusta, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.

- Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. januara. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće – pojasnio je Buhač.

Uvjeti za penziju

Podsjetio je i na to da je Federalna vlada osigurala 421.785,21 KM za uvezivanje staža za 32 radnika koji su stekli uvjete za penziju, ali im „Aluminij“ nije uplaćivao doprinose.

O novoj, korigiranoj ponudi „Abraham grupacije“ u „Aluminiju“ nemaju nikakvih informacija. Podsjetimo, Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, izjavio je kako ponuda „Abraham grupe“ nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.

Vanredna Skupština

Za 17. januar, kako nam je jučer potvrđeno, sazvana je vanredna sjednica Skupštine „Aluminija“. Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine „Aluminija“ s „Abraham grupom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.