AKTUELNO

Bevanda potpisao konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Veliki broj zemalja prihvatio standarde transparentnosti i razmjene informacija

Vjekoslav Bevanda. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

10.11.2019

Multilateralnu konvenciju za implementaciju mjera u okviru sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne osnovice i prenošenja profita, u ime BiH potpisao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda

- Ovom se konvencijom namjeravaju otkloniti propusti u međunarodnim poreznim pravilima, zloupotrebe postojeće mreže sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zbog kojih su nastajali znatni gubici u globalnim prihodima od poreza na dobit. U cijelom svijetu dolazi do pokušaja zloupotreba i poreznih utaja i zbog toga su posebno značajne ovakve konvencije koje imaju i konkretne mjere koje ćemo provoditi i u BiH - istakao je ministar Bevanda.

Ovim se neće samo sprečavati zloupotrebe nego praviti i bolji ambijent privrednicima jer se izbjegava dvostruko oporezivanje te daje poticaj investicijama.

- Detaljno pratimo ovu oblast, koordiniramo s entitetima i kantonima, ali i sa svim međunarodnim institucijama koje se bave poreznom politikom i kreiranju propisa iz te oblasti. Očekujemo uskoro potpisivanje i drugih konvencija u ovoj oblasti - kazao je Bevanda.

On je naveo da se pitanje porezne utaje uspješno rješava jer je veliki broj zemalja prihvatio standarde transparentnosti i razmjene informacija. 

- Rezultat toga je činjenica da se finansijske informacije, poput onih o bankovnim računima, razmjenjuju na međunarodnom nivou - istakao je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.