REAKCIJE

Gržić: Presude Ustavnog suda FBiH donesene u korist građana

Presudama Ustavnog suda FBiH utvrđeno je kršenje prava, prvo građanima i pravnim subjektima da biraju pravnog stručnjaka koji će da uradi neki pravni posao za njihove potrebe

Nikica Gržić. Arhiv

Fena

10.11.2019

Predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić danas se oglasio saopćenjem za javnost zbog saopćenja Notarske komore FBiH koje su posljednjih dana prenijeli mediji.

- U navedenim saopćenjima se pokušava pogrešno protumačiti da izvršenje od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, presuda Ustavnog suda Federacije BiH o neustavnosti odredaba Zakona o notarima FBiH i još šest zakona koji su vezani za Zakon o notarima FBiH, vode haosu i narušavanju demokratskih principa.

Želimo prije svega podsjetiti da je presudama Ustavnog suda FBiH utvrđeno kršenje prava, prvo građanima i pravnim subjektima da biraju pravnog stručnjaka koji će da uradi neki pravni posao za njihove potrebe. Izbor treba biti stvar njihove slobodne volje i opredjeljenja kao korisnika usluga i, drugo, narušen je princip osiguranja slobodnog tržišnog natjecanja, kako je to u većini evropskih demokratskih država - istakao je Gržić.  

Dakle, naveo je dalje, Parlament Federacije BiH usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima i ostalih šest zakona, faktički, izvršava presude Ustavnog suda Federacije BiH, i to na način da poštuje dva naprijed navedena ustavna principa i ukida monopolski položaj jedne profesije.

- Bitno je naglasiti da su presude Ustavnog suda FBiH donesene u korist građana, a ne u korist bilo koje struke i grupacije.

Također je bitno naglasiti da ovaj način javno bilježničke, notarske službe, kako se to sada predviđa izmjenama i dopunama Zakona o notarima i drugim vezanim zakonima Federacije BiH, postoji od 1993. godine u Republici Hrvatskoj i Sloveniji, koje su u Evropskoj uniji, zatim u Srbiji, Crnoj Gori. Sistem funkcionira i nema pravnog haosa. Ne znamo zbog čega bi to bilo u Federaciji BiH.

Nadamo se da će odnosi između Advokatske komore FBiH i Notarske komore FBiH i dalje ostati na razini kolegijalnog uzajamnog poštovanja i saradnje - stoji u saopćenju predsjednika Advokatske komore FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.