REAKCIJE

SDP: SNSD-ovi zahtjevi su smiješni i strašni

Poznata su kroz istoriju prebrojavanja čistokrvnih

SDP BiH. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

11.11.2019

Iz SDP-a BiH reagirali su u povodu najave da bi SNSD trebao dobiti ministarsko mjesto namijenjeno srpskom narodu u novoj Vladi HNK.

Kako je navedeno u saopćenju, ponovo se potencira priča o autentičnim Srbima i SNSD-u kao jedinom i istinskom zaštitniku svega što nosi prefiks "srpski", uz komentar - da nije strašno, bilo bi smiješno. 

- Smiješno, jer bi morali znati, kad se već bave politikom, da su, za početak, trebali učestvovati na zadnjim opštim izborima, preći izborni prag i tada izražavati želje i postavljati uslove svojim koalicionim partnerima. SNSD nije učestvovao na izborima u HNK 2018. godine, ili možda jeste, a da ne znamo. A strašno, jer je ovdje znak jednakosti između autentičan i fašistički. Poznata su kroz istoriju prebrojavanja čistokrvnih. SNSD bi da drži kantar za mjerenje nacionalne pripadnosti, određuje ko je veći, a ko manji Srbin i, sutra, ako uspije, da to ugradi u Ustav i Izborni zakon - kažu iz SDP-a.

Nastavljaju kako "ti isti "zaštitnici" svog naroda ne dopuštaju da Srbi budu konstitutivni u HNK.

- Upravo je "autentični" SNSD glasao u Parlamentarnoj skupštini BiH protiv inicijative koja poziva da se osigura konstitutivnost Srba u četiri kantona u Federaciji BiH. Jako dobro znaju u SNSD-u šta je "autentični predstavnik", pa zato toliko i insistiraju na tome. Znaju da je to predstavnik po mjeri vladajućih i dobro oprobana metoda za eliminisanje nepodobnih. Zbog te "autentičnosti", nacionalizama i ekstremizama su i izbačeni iz Socijalističke internacionale - zaključili su iz Klupa zastupnika SDP-a u Skupštini HNK.

SDP u Skupštini HNK ima Vesnu Saradžić, zastupnicu iz reda srpskog naroda. U Klubu Srba djeluje još i Zora Dujmović iz HDZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.