BANJA LUKA

Dodik: Sve je rađeno silom bespravnih bonskih ovlaštenja

U BiH ne žive bolje ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati. Žive dobro samo stranci, kazao Dodik

Dodik na posebnoj sjednici NSRS. Avaz

Piše: G. D. / Avaz.ba

11.11.2019

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS izjavio je da je ovo nastavak zasjedanja iz 2016. na kojem je donesena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS. 

– Ova sjednica nije prebrojavanje onih koji vole RS, nego odbrana RS, njenih prava. Sve partije vjerovale su da će učiniti dobro svom narodu glasajući za neke reforme, jer im je rečeno da će se to kasnije moći mijenjati u PSBiH. Sve vrijeme, OHR je iznova nametao rješenje koje je nazivao kompromisom. Sada znamo da je to laž na štetu Srba i RS. Neki procesi dešavali su se i zbog kratkovidnosti onih koji su tada bili na vlasti, bez obzira na to u kojoj su partiji. Zato je vrijeme da se podvuče crta, da vidimo gdje smo 25 godina nakon Dejtona. Pitam sve vas da li su sve reforme i zakoni koji su nametani, donijeli boljitak BiH – upitao je Dodik.

Kao primjer je naveo “nametenje” zakona o pravosuđu BiH, a za javnu upravu BiH je rekao da sa 22.000 zaposlenih jednaka upravi bivše Jugoslavije.

– Sve to je RS dodatno razvlašćivalo, a BiH udaljavalo od dejtonske strukture. U BiH ne žive bolje ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Žive dobro samo stranci. Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi, jer su one centralizovale BiH, onako kako oni svoje želje nisu uspjeli da ispune u ratu i u Dejtonu – rekao je Dodik.

On je dodao da je RS nastala prije Dejtona i sve one koji tvrde suprotno pozvao je da odgovore na pitanje kako je nešto što je tek nastalo Dejtonom moglo da potpiše taj isti sporazum.

- Srpska je nastala u miru i morala je da se brani u ratu. Sve što nije preneseno na nivo BiH u skladu s Ustavom, to je oteto. Sve je rađeno silom bespravnih bonskih ovlaštenja. Da li su naša glasanja u PS BiH legalizovale nametnute odluke visokih predstavnika? Znamo da nisu i sada je došlo vrijeme da o tome raspravljamo – izričit je Dodik.

Da je Dejton proveden onako kako je napisan, Dodik smatra da bi BiH danas bila stabilnija, sa mnogo manje sukoba.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je priča o samostalnosti RS i referendumu bila zabranjena svih ovih 25 godina.

– Istovremeno, Deklaracija SDA dio je programa bošnjačke političke elite, ali unitarizacija postoji u programima svih njihovih političkih partija. Nemojte mi reći da SDP ne bi na to pristala. Samo se nama Srbima spočitava da imamo jedinstvenu politiku važnu za našu zemlju – ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, povoda za posebnu sjednicu NSRS bilo je više, poput blokade u formiranju vlasti na nivou BiH.

– Dva člana Predsjedništva to su blokirala uslovljavajući nas ANP-om, iako se tome RS protivila još Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. Uslovanjanja od SDA, Komšića i još nekih njihovih partija, dovela je do blokade gotovo svih institucija BiH. Njihov cilj je ostanak na funkcijama do sljedećih izbora – rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.