ODAVANJE POČASTI

Krenuo "Marš mira Srebrenica - Vukovar"

Učesnici će put duži od 300 kilometara prijeći će za sedam dana

Piše: S. Smajlović

11.11.2019

Potočari: Krenuo "Marš mira Srebrenica - Vukovar" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nakon polaganja cvijeća, odavanjem počasti i učenjem Fatihe svim žrtavama genocida, danas je iz Memorijalnog centra Potočari krenulo 30 učesnika "Marša mira Srebrenica-Vukovar". Put duži od 350 kilometara prijeći će za sedam dana, a cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice s porukom da se zločini više nikad i nigdje ne ponove.

Učesnici ovog pohoda 18. novembra će prisustvovati mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara, jer protekle 24 godine širom Hrvatske raznim manifestacijama obilježava se godišnjica genocida u Srebrenici, a, osim toga, nekoliko maratona iz susjedne zemlje svakog 11. jula dolazi u Potočare.

Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora "Marša mira Srebrenica- Vukovar", kaže da je moralna obaveza preživjelih žrtava genocida odati počast žrtvama Vukovara, jer se svake godine nizom aktivnosti u Hrvatskoj obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Kako kaže, učesnci ovog pohoda proći će dio staze "Marš mira Potočari – Nezuk", kod Sapne, gdje će prenoćiti, a nakon toga nastaviti put preko Tuzle, Orašja do Vukovara. Vukovarski marš mira prošle godine uvršten je u program Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjica genocida u Srebrenici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.