INCIJATIVE

Saša Magazinović: Loše stanje puta prema graničnom prijelazu Šćepan Polje

Magazinović: Uputio pitanja Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Avaz

Piše: D. B. / Avaz.ba

11.11.2019

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je poslaničko pitanje Ministarstvu prometa i komunikacijama BiH o planiranim radovima na graničnom prijelazu Šćepan Polje. 

U poslaničkom pitanju zatražio je odgovor o planiranim radovima na putnim pravcima Rudo - granični prijelaz Uvac i Foča - granični prijelaz Šćepan Polje te šta se planira uraditi i u kojem vremenskom okviru, a zatražio je i odgovor o tome da li je Ministarstvo pokretalo inicijative za sanaciju ovih putnih pravaca te kada i s kojim rezultatom.

Magazinović za "Avaz" pojašnjava da će se uskoro navršiti pet godina kako je na putnom pravcu Foč- Šćepan polje došlo do tragedije sa smrtnim posljedicama kada je autobus skliznuo u provaliju. 

Danas kada očekujemo zimu, osim što se trebamo prisjetiti te tragedije, moramo konstatovati da ništa iz toga nismo naučili jer je ovaj vrlo prometni dio puta prema Crnoj Gori i dalje u pojedinim dijelovima bez asfalta, a u vecem dijelu bez zaštitnih ograda. Takav je apsolutno opasan za učesnike u saobraćaju što znaju svi koji su ikada prošli tim pravcem. Osobe koje ulaze u BiH na granični prelaz Šćepan polje i kojima je to prva slika BiH ne mogu sebi doći od šoka u kako lošim uslovima radi Granična policija i u kako katastrofalnom stanju se nalazi ova cesta- istakao je Magazinović. 

Dodaje, da  nije mnogo bolja situacija ni sa pograničnim saobraćajnicom od Rudog prema graničnom prijelazu Uvac. 

- Također veliki broj građana i BiH i Srbije, posebno Sandžaka koriste ovaj putni pravac. Predstavnici vlasti u BiH se i sami čude kako je situacija na ova dva putna pravca, a rijetki od njih ista rade da se situacija popravi, a sigurnost učesnika u saobraćaju poveća. Standardna obrazloženja o nadležnostima ne može biti opravdanje ni za jedan izgubljeni život- kazao je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.