SARAJEVO U ulici Tešanjska 13

Počelo rušenje objekta na trasi Prve transverzale

Rješenje je doneseno u skladu s Regulacionim planom Crni vrh kojim je predviđeno uklanjanje stambenog objekta radi realizacije ove značajne putne komunikacije

Z. K. / Sl. M.

Počelo je rušenje prvog objekta na trasi Prve transverzale koji se nalazi u ulici Tešanjska 13.

Rješenje o rušenju je doneseno u skladu s Regulacionim planom Crni vrh, kojim je predviđeno uklanjanje stambenog objekta radi realizacije ove značajne putne komunikacije.

Rušenju prvog objekta, između ostalih, prisustvuju i premijer KS Edin Forto, ministar sporta i kulture Mirvad Kurić i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Prema riječima glavne inspektorice općine Centar Vildane Taso-Kapetanović, aktivnosti se odvijaju prema planu.

- Ovo je prvi objekt koji se ruši na transverzali, nastavlja se s tim postupkom u skladu s planom koji je napravljen, to je prioritet. O daljnjim aktivnostima Direkcija za puteve KS, Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju imaju plan. Prema informacijama iz Direkcije, slijedi uklanjanje zgrade Higijene i depoa GRAS-a, ali se prethodno mora riješiti isključenje električne energije – kazala je Taso-Kapetanović.

U planu je rušenje 28 objekata od ulice Kranjčevićeve do ulice Braće Begić, a aktivnosti će se odvijati u skladu s rješavanjima imovinskopravnih odnosa i kako to budu dozvoljavale vremenske prilike, rekao nam je direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač.

- Postoji urbanistička saglasnost, glavni projekt koji je revidiran, a građevinska će biti izdata u fazama. Kako budemo rješavali imovinskopravne odnose, tako ćemo dobivati građevinske dozvole i graditi. Kako budemo pripremali objekte za rušenje i dionicu, tako ćemo i graditi. Procijenjena vrijednost radova izgradnje je 25 miliona maraka na ovoj dionici – rekao je Kovač. 

Planom su predviđeni četiri saobraćajne trake, pješački trotoar, zaštitni zidovi... 

- Dvije nove ćemo graditi kao na južnoj, a dvije postojeće će se dograditi i prilagoditi novoj saobraćajnici.

NA VRH

Podijeli članak na