UGROŽENA STABILNOST Direktor Granične policije BiH

Galić o migrantskoj krizi: Ovo je Sizifov posao

U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju, rekao je Galić

Srna
13.11.2019 11:34

Galić: Poštujemo ljudska prava

Foto: Arhiv

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da se pripadnici te službe ne mogu izboriti s prilivom migranata duž istočne granice sa Srbijom i da situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost.

Galić je za Associated Press rekao da je osiguravanje granice od 1.600 kilometara, duž poznate migrantske rute u Evropu, poput Sizifovog posla.

- U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju - rekao je Galić, napominjući da Granična policija nema dovoljno ljudstva.

On je naveo da pripadnici Granične policije ponekad nalaze žene koje su u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnu djecu i da daju sve od sebe da se moralno odnose prema njima, poštujući sve međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Od početka godine, prema podacima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u našu državu je stiglo više od 13.000 migranata.

BiH nije u mogućnosti da im osigura odgovarajući smještaj i mnogi su bez pristupa toplim obrocima, tuševima ili odgovarajućoj medicinskoj njezi, na sve veću zabrinutost lokalnih zajednica, prenosi američka agencija.

Komentari

NA VRH