BANJA LUKA

Staša Košarac: Iskoristit ćemo sve kapacitete koje imamo u Parlamentu BiH

To je naš odgovor na činjenicu da SDS i PDP u institucijama BiH nastavljaju s orkestriranim djelovanjem protiv Republike Srpske i njenih institucija, nanoseći ogromnu štetu interesima srpskog naroda, poručio je Košarac

Košarac upozorio da je SNSD izričito protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma. Arhiv

Avaz.ba / Srna

15.11.2019

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac potvrdio je da je ovaj klub danas Kolegiju Doma dostavio prijedlog članova za svih šest stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- To je naš odgovor na činjenicu da SDS i PDP u institucijama BiH nastavljaju s orkestriranim djelovanjem protiv Republike Srpske i njenih institucija, nanoseći ogromnu štetu interesima srpskog naroda - poručio je Košarac.

On je upozorio da su predstavnici SDS-a i PDP-a nastavili s aktivnostima na provođenju njihove inicijative o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkom doma, uprkos zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske koji obavezuju predstavnike Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i u Vijeću ministara da ne učestvuju u mijenjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmjenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz Republike Srpske za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

- Umjesto da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, SDS i PDP su saveznike tražili i našli u SDA i drugim bošnjačkim partijama sa sjedištem u Sarajevu. Svi oni udružili su se da promijene Poslovnik, čime se ugrožava ustavna pozicija predstavnika srpskog naroda u institucijama i na drastičan način slabi pozicija poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH - pojasnio je Košarac.

On je naglasio da SNSD to nikada neće dopustiti i to je ključni razlog zbog kojeg su dostavili prijedlog članova u stalnim komisijama Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Košarac je upozorio da je SNSD izričito protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma koje su predložili poslanici SDS-a i PDP-a.

- Iskoristit ćemo sve kapacitete koje imamo u institucijama da predstavnike SDS-a i PDP-a spriječimo u njihovom antiustavnom djelovanju, uperenom direktno protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda. To je mandat koji su nam povjerili građani Republike Srpske i mi ćemo to povjerenje opravdati - poručio je Košarac.

Klub SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, na osnovu broja poslanika u tom klubu, ima osam pozicija u šest stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije Predstavničkog doma imaju po devet članova, od kojih se dvije trećine biraju s teritorija Federacije BiH, a jedna trećina s teritorija Republike Srpske.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.