SARAJEVO

Potpisani ugovori za samozapošljavanje mladih

Potpisan 21 ugovor čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 190.000 KM

Avaz.ba

15.11.2019

S potpisivanja ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U velikoj sali Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za samozapošljavanje mladih iz Centra. Ovom prilikom je potpisan 21 ugovor čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 190.000 KM, a sredstva je Općina Centar osigurala u svom ovogodišnjem budžetu. U ime Općine Centar ugovore je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, koji je ovom prilikom čestitao odabranim aplikantima na dobrim poslovnim idejama i poželio im uspjeh.

- Općina Centar će nastaviti i dalje podržavati ovaj projekt kojim podstičemo zapošljavanje i želim reći da mi je posebno draga činjenica da je jako mali procent onih koji ne uspiju sa svojom poslovnom idejom. Oni koji uspiju sa svojim biznisom imat će mogućnost da zaposle dodatnu radnu snagu za koje Općina Centar ima osigurana sredstva za finansiranje troškova obaveznih doprinosa za penzioni, zdravstveni i socijalni fond - kazao je Ajnadžić.

Prema odredbama potpisanog ugovora, Služba za finansije, privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar će odmah uplatiti polovinu odobrenih sredstava na račune odabranih aplikanata, dok će druga polovina sredstava biti uplaćena nakon registracije firme.

Muhamed Baručija je jedan od dobitnika sredstava. Kako je kazao, zahvaljujući ovom projektu Općine Centar, ostaje u Bosni i Hercegovini.

- Moj biznis plan je zasnovan na pejzažnoj arhitekturi. Prije ovoga sam radio nacrno i bio na biroima. Prije nego što sam aplicirao pitao sam se hoće li otići iz BiH ili ostati. Projekt Općine mi je uveliko pomogao u donošenju odluke - naglasio je Muhamed.

Predsjednik Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Amer Kapo zahvalio je Ajnadžiću i Općinskom vijeću na dosadašnjoj svesrdnoj finansijskoj podršci ovom projektu.

O svojim pozitivnim iskustvima kao mladi poduzetnik koji je prije tri godine dobio finansijsku podršku Općine Centar za pokretanje svog vlastitog biznisa govorio je Igor Ostović, restaurator i proizvođač namještaja. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.