AKTUELNO Načelnik općine Vogošća

Smajić: Prva transverzala je prioritet

Fena

Edin Smajić

Foto: FENA


Načelnik općine Vogošća Edin Smajić kazao je za Fenu da saobraćaj i transport predstavljaju najveći problem za tu općinu, a da je pitanje Prve transverzale prioritet.

Istaknuo je da trenutno rješavaju detalje u vezi s imovinskopravnom dozvolom, da su izdali urbanističku saglasnost za gradnju tunela kroz Kobilju Glavu, a da će uskoro izdati i građevinsku dozvolu. Nakon toga, dodao je, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo raspisat će javni poziv za izbor izvođača radova.

Smajić je naglasio da se, zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH, već radi poddionica od Šipa do ulaza u tunel.

Očekuje da se u naredne dvije do tri godine izgradi tunel, a trenutno rješavaju probleme koji proizlazi iz kolizije primarnog plinskog cjevovoda, na koji se nailazi na izlaznom portalu tunela.

Smajić je naglasio da će održati i sastanak u kojem će pokrenuti procedure izrade projektno-tehničke dokumentacije, kojom će se primarni plinski cjevovod, izgrađen prije 40 godina kroz urbanu zonu Vogošće, izmjestiti južnije kako bi oslobodili prostor i stvorili uvjete za nastavak gradnje dionice od tunela do Vogošćanske petlje.

- Kad se uspostavi saobraćaj na Prvoj transverzali između Bara i Hotonja, očekujemo da će Vogošća u rekordno kratkom periodu povećati broj stanovnika za nekoliko hiljada - zaključio je Smajić u izjavi za Fenu.

NA VRH

Podijeli članak na