AKTUELNO

Dodik: Od 1. januara krivična odgovornost za nepoštivanje odluka NSRS-a

Predstavnici RS u Sarajevu ne mogu glasati po svome

Milorad Dodik. Avaz

Srna

18.11.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će prijedlog izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima će biti uvedena odgovornost za nepoštovanje odluka Narodne skupštine RS narednih dana biti gotov, te vjerovatno stupiti na snagu od 1. januara.

- Zalagat ću se za to. Poučeni svime što se dešava i što se dešavalo, svi moraju da se u vezi sa važnim pitanjima za RS vrate u Narodnu skupštinu ako hoće da imaju stav i djeluju na nivou BiH. Predstavnici RS u Sarajevu ne mogu glasati po svome. Birani su u RS i imaju odgovornost prema svojoj izbornoj bazi. Ako misle da nešto nije u interesu RS, onda neka traže stav republičkih institucija - rekao je Dodik za ATV.

Govoreći o stalnom skidanju Nacrta godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, Dodik je rekao da SDS ne smije da ide dalje od toga i da im je lakše da to skinu sa dnevnog reda nego da glasaju protiv i odbace to pitanje.

Dodik je istakao da je to pitanje bilo na dnevnom redu i prije posljednjih izbora, te da je tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tražio da to ne bude tada razmatrano jer bi Dodik mogao da iskoristi da ih napada, pa da izgube izbore, te rekao da će to oni završiti poslije, a ako ne stignu, da to stave Dodiku u ruke.

- To je tipično Ivanićevo ponašanje. Onda je glasao za Strategiju vanjskih poslova u kojoj je u suštini prihvaćen put ka NATO-u. Zato oni to stalno skidaju sa dnevnog reda - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, taj dokument nije predložio niko od ovlaštenih predlagača i takav slučaj je bio i na sjednici Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da bi volio bih da su to stavili na dnevni red, ali da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović to skinuli jer su znali da će on glasati protiv i posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom.

- Vidjelo se da ja to mogu i hoću, te da neću oklijevati da posegnem za vitalnim nacionalnim interesom ako je nešto u interesu RS. Za svakog, osim SDS-a i PDP-a, važno se vraćati u Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je mjesto za donošenje konačne i obavezujuće odluke za sve. To je garancija da niko ne može da bude preglasan - kaže Dodik.

Mjesec i po  nakon što je posegao za vitalnim entitetskim interesom u vezi sa Pelješkim mostom, podsjetio je Dodik, RS je dobila saglasnost Hrvatske za početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške, što je Republici Srpskoj potrebno i što je njen interes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.