RAZGOVOR

Edin Forto za "Avaz": Moja vlada je hrabra!

Ocijenjeni smo kao vlada koja je nakon dvodecenijske pauze napravila iskorake

Forto:Uhvatili smo se ukoštac s problemima. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

19.11.2019

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” prokomentirao je dosadašnji rad Vlade na čijem je čelu, optužbe opozicije, predstojeće projekte, ali i najavio bolne procese u GRAS-u.

Premijer se u posljednje vrijeme nije pretjerano oglašavao na razne optužbe na rad šestorke, ali je za naš list usvrdio da niko ne može osporiti ono što su postigli i uradili i to za kratko vrijeme.

Sve jasno

Na pitanje kako ocjenjuje rad Vlade, Forto je pojasnio da su od civilnog sektora kroz ovu godinu ocijenjeni kao vlada koja je nakon dvodecenijske pauze napravila iskorake.

- Sretan sam i osjećam odgovornost kad čujem da smo ljudima vratili nadu, a čujem to često. Tempo kojim radi ova Vlada KS nije izdrživ za svakoga, to vam tvrdim. Uhvatili smo se ukoštac s problemima i pitanjima koja su godinama namjenski potiskivana kao što su GRAS, Prva transverzala, deficit kadrova u zdravstvu… To govori o hrabrosti ovog saziva – tvrdi Forto.

Govoreći o narednim potezima Vlade i  prioriretima u radu, naglasio je da je njihova agenda kreirana prema očekivanjima građana. Naglasio je da slijedi reforma javnog saobraćaja uz bolne procese kao što je GRAS.

- „Rad“ i „Park“ zapošljavaju novih 85 radnika i kupujemo savremenu opremu vrijednu više od dva miliona KM, ali će biti ozbiljno kažnjavani oni koji ne poštuju pravila. Rješavamo višegodišnji problem deponije Smiljevići i iznalazimo načine za upravljanje otpadom koji mogu biti korisna. Dolazi nam 25 novih trolejbusa, kupujemo 20 tramvaja, postavljamo 20 modernih stajališta, mijenjamo tarife plaćanja, obnavljamo prugu od Čaršije do Ilidže, i pravimo 13 kilometara više, sve do Hrasnice. Trolejbusi će ponovo voziti do Vogošće – uvjeren je.

Je li   Vlada mogla bolje i kako reagira na žestoke optužbe opozicije, Forto je kazao  da se uvijek može bolje i  na pojedinačnom i na kolektivnom planu.

Može bolje

- Snažna opozicija je uvijek garant odgovorne vlade u svim političkim okruženjima, tako da nam opozicija ne smeta. Njihove optužbe često nisu utemeljene i kao takve ne bi smjele biti predmet bilo kakve reakcije. Napravili smo regionalne iskorake u nekim poljima, ponajviše transparentnosti i sužavanju prostora za korupciju – istakao je Forto

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.