SARAJEVO

Pribe: Postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

20.11.2019

S današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U Sarajevu je danas  počela konferencija i javna rasprava “Pravo na pravdu”, posvećena vladavini prava u BiH, u sklopu priprema za objavljivanje izvještaja o stanju u ovoj oblasti njemačkog nezavisnog pravnog eksperta Rajnharda Pribea (Reinhard Priebe).

Javna debata zamišljena je kao forum građana i u njenom središtu su upravo građani. Cilj je, prije svega, da detektira problem i ponudi rješenje kroz fer-diskusiju. Kako su naveli organizatori, prilika je ovo da građani daju svoj doprinos.

Na samom početku, videoporukom se obratio Johanes Han (Johannes Hahn), evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. 

Istaknuo je da, bez jake vladavine, nema napretka ka Evropskoj uniji te da je današnja diskusija veoma važna, kao i da je veoma bitno mišljenje građana kako ojačati BiH.

Mišela Matuela (Michella Matuella), šefica Jedinice za Albaniju i BiH Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, istaknula je ovom prilikom da su usvojili mišljenje o aplikaciji i da je to veoma važno za EU te da je njihov put jasan.

Rajnhard Pribe, viši nezavisni ekspert, na današnjoj konferenciji kazao je da još nije spreman da odgovori na dva pitanja.

- Nisam spreman da kažem šta će biti u izvještaju i kada će on biti objavljen. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka, dokumenata. Želim istaknuti da ono što će biti u izvještaju jeste da postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona te da treba čvrsta odlučnost da se to promijeni. Nažalost, politička volja da se nešto promijeni, još nedostaje. Građanska prava bit će u fokusu izvještaja, jer mladi sve više odlaze zbog ekonomskih razloga, a mnogo više zbog nedostatka vladavine - kazao je Pribe, dodavši da postoje neki pojedinačni izvještaji koji nam mogu pomoći da identificiramo najveće probleme u pravosuđu.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, također je prisustvovao konferenciji, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson (Eric).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.