SUD BiH Nastavljeno suđenje u predmetu "Veliki park"

Vikić i drugi: Pročitan iskaz zaštićenog svjedoka

On je naveo da mu je sestrić rekao i ko su egzekutori, ali da je zaboravio, odnosno da se sjeća da je spomenuo Herendu, ali ne i druge osobe

Birn
21.11.2019 17:42

Vikić: Nastavljeno suđenje

Foto: Arhiv

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedoka koji je govorio o saznanjima o odnošenju tijela srpskih vojnika ubijenih u aprilu 1992. u Velikom parku u Sarajevu.

Tužilaštvo je pročitalo iskaz zaštićenog svjedoka “G”, koji nije mogao doći u sudnicu jer je proglašen poslovno nesposobnim i određen mu je staratelj.

Svjedok je u iskazu naveo da mu je sestrić bio u jedinici Juke Prazine i da mu je rekao da su u Velikom parku, ispod Vikićeve baze, ubijena osmorica srpskih vojnika. Sestrić mu je kazao da je Prazina njemu i još dvojici naredio da odnesu tijela.

- Rekao je da je odnio tijela. Ja sam mu opalio šamar. Šta mu je trebalo da to radi - kazao je svjedok.

On je naveo da mu je sestrić rekao i ko su egzekutori, ali da je zaboravio, odnosno da se sjeća da je spomenuo Herendu, ali ne i druge osobe.

Svjedok je izjavio da je njegov sestrić poginuo 16. maja 1992. godine pod nerazjašnjenim okolnostima, kao i druga dvojica koja su s njim nosila tijela.

Odbrana Dragana Vikića kazala je da bi svjedoka pitala je li tačno da je Međić ustvari vidio ubistva, a ne da je učestvovao u likvidacijama.

Braniteljica Adna Dobojlić predložila je da se Međić pozove kao svjedok odbrane. Tužiteljica Vesna Ilić nije se protivila prijedlogu, a Sudsko vijeće je prihvatilo da se promijeni redoslijed izvođenja dokaza, napomenuvši da su i sami planirali na kraju procesa da pozovu Međića.

Na suđenju je saslušan i Ahmed Kico, dugogodišnji radnik organa sigurnosti u penziji. On je kazao da se ne može sjetiti je li bilo ikakvih podataka u vezi sa zločinom u Velikom parku.

Kico je rekao da je 1994. godine viđao Nedžada Herendu po hodnicima i da je išao kod rukovodioca, ali da nije znao na kojim je zadacima bio angažiran.

Dragan Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni poduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Jusuf Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH. Nermin Uzunović i Mladen Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. decembar.

Komentari

NA VRH