SARAJEVO

Troškovi kremiranja u prvom bh. krematoriju bit će 100 KM

"Pokop" godišnje ima dvadesetak zahtjeva za kremiranje

Radovi će se izvoditi u dvije faze. Fena

Fena

24.11.2019

Na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu još je u toku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

- Uprkos svim problemima s kojima smo se susreli te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu - projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju da bismo građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu. Svakako da je ovo veliki uspjeh našeg preduzeća - istakao je generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilionska.

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što savremeno groblje treba imati.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekt važan ne samo da bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada, što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

- S ekološkog aspekta, značaj krematorija je, također, višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći različite institucije širom države - dodao je Cerić.

Iz "Pokopa" napominju da se građanima osigurava opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresirane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP "Pokop" organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

"Pokop" takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, no interes za kremiranjem je mnogo veći.

- Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak maraka, a očekuje se da bi se s uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine - kazali su "Pokopa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.