PROCESI

Orić za "Avaz": Postali smo lovina!

Ovaj spisak je omča oko vrata državi BiH, a ona šuti, tvrdi Orić

Orić: Prošao torture, upozoravao vlast. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

26.11.2019

Viši sud u Beogradu jučer je, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio jednomjesečni pritvor Osmanu Osmanoviću, državljaninu BiH, zbog “osnova sumnje da je u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima”.

Strah od bijega

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdio beogradski advokat Đorđe Dozet. Pritvor mu je određen zbog toga što je stranac pa Sud cijeni da bi mogao pobjeći.

Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko distikta i nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane i Armije RBiH, uhapšen je prije tri dana na prijelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i bilo mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

On se tereti da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik HVO-a, a kasnije Armije RBiH, zajedno s više pripadnika te jedinice, nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Uhapšen je na osnovu opskurnog dokumenta “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992. – 1996. godine”, koji je 6. avgusta 2001. objavio Dokumentacijski centar RS za istraživanje ratnih zločina, nakon čega je podnesena krivična prijava.

Na osnovu ovog dokumenta, hapšeni su i procesuirani i Jovan Divjak, Naser Orić i Ejup Ganić. Na spisku se nalaze imena 941 osobe, među kojima su i Hanka Paldum, Josip Pejaković, Davorin Popović... U zatvoru u Srbiji je već godinu i Husein Mašetović, koji je uhapšen na osnovu ovog dokumenta, bez ikakve ranije istrage.

Šta se čeka

Orić kaže za “Avaz” da je više puta upozoravao javno, ali i pojedince u vlasti, da je ovaj spisak omča oko vrata BiH i da se moralo davno reagirati.

- Ovo je tijelo formirala RS i procesuiraju samo Bošnjake i Hrvate. Za to vrijeme, naša država je šutjela i šuti. Ono što su započeli agresijom u ratu, Srbija sada nastavlja u miru. Love sve borce, mi smo godinama lovina. Ovi progoni će trajati dok smo živi ili dok neko iz EU ne kaže “dosta je više” – kaže Orić, koji je i sam prošao golgote zbog srbijanskih prijava i optužnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.