SARAJEVO

Kaplan: To je klopka Sabine Ćudić

Salmir Kaplan. Arhiv

Avaz.ba

28.11.2019

O radu Vlade Federacije BiH, funkcioniranju Federalnog parlamenta, stanju u Zavodu Pazarić, o Vladi Kantona Sarajevo, funkcioniranju Skupštine, prioritetnim političkim odlukama koje se moraju donijeti, za ''Novi dan'' na N1 diskutirali su Zvonko Marić, delegat SBB-a u Domu naroda u Parlamentu FBiH, i Salmir Kaplan, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH.

Oštra rasprava u studiju N1 povela se o dešavanjima u Zavodu Pazarić i fotografijama tretmana štićenika koje je javnosti prezentirala parlamentarka Sabina Ćudić.

Kaplan je rekao da je u pitanju ''klopka Sabine Ćudić''.

- I šta je polučila ova akcija gospođe Ćudić? Polučila je to da gospodin Salić, direktor o kojem sam stekao dojam da dobro radi, bude prvi uzbunjivač. On je mogao ne progovoriti o situaciji u Pazariću. A gdje to ima da direktor uzbunjuje javnost? Tek kad je on to uradio i iznio određene stvari. Svaku tačku koja se razmatra na Parlamentu neko mora predložiti, dati materijal - ispričao je Kaplan i dodao:

- To je klopka Sabine Ćudić za sve nas. Nju pitajte otkud joj srce da to nosi u mobitelu. Nije poruke to jutro dobila.

Marić je, pak, rekao da nije sretan što je bio u pravu i podsjetio da je kao novinar mnogo puta izvještavao o lošem stanju u Pazariću i drugim ustanovama sličnog tipa.

- Moram da kažem, nisam sretan što sam bio u pravu, govorio sam bezbroj puta o lošim uvjetima u Pazariću. Ljudi žive kratkog pamćenja, očigledno. Govorio sam o podjelama po nacionalnim osnovama u Zavodu Drin u Fojnici - poručio je on.

Dodao je da je u drugi plan otišao sav taj kriminal i boji se da se ne generira svojevrsna populistička priča. 

- Bilo je prostora i vremena da se održi vanredna sjednica. Ili Salića zatvoriti. Ako je širio informacije i ukazivao na nešto što ne postoji, treba da odgovara - kazao je Marić.

Podsjećamo, zastupnica u Parlamentu FBiH Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.