AKTUELNO

Senad Mašović: BiH je u MAP-u

Taman da je to samo jedna rečenica, to je aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravno članstvo, kaže Jusić

S obilježavanja svečanosti Dana Oružanih snaga BiH. Fena

E. Ma. / Avaz.ba

28.11.2019

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, tokom obilježavanja svečanosti Dana Oružanih snaga BiH komentirao je potpisivanje Programa reformi u Predsjedništvu BiH rekavši da je NATO jako važno pitanje sadašnjosti i budućnosti BiH. 

- BiH je 2009. godine zatražila od saveznika da BiH bude primljena u MAP. Da su saveznici 2010. godine na samitu u Talinu to odobrili uz knjiženje perspektivne vojne imovine, tako da je dilema jesmo li mi u MAP-u ili nismo davno razriješena. Na BiH je ostalo da ispuni odgovarajuće uvjete i to je trajalo. Pred kraj prošle godine saveznici su na osnovu dostignutih rezultata i u pogledu ispunjavanja Talinskog uvjeta, kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine, sve se uknjižilo što se moglo uknjižiti na prostoru FBiH, neke su lokacije ostale još u procesu knjiženja. Saveznici su kazali OK - kazao je Jusić, dodajući da su saveznici rekli da je vrijeme da BiH dostavi svoj prvi ANP kojim se počinje akceptirati ili kojim se počinje raditi u okviru Akcionog plana za punopravno članstvo.

Predsjedništvo BiH je nakon dužeg vremena postiglo konsenzus o određenom dokumentu koji se zove Program reformi BiH. 

- Taman da je to samo jedna rečenica, to je aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravno članstvo. Važno je da se postigao konsenzus. Šta god da piše u tim reformama, to znači da BiH, a samim tim i Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH, ispunjavaju svoje obaveze. Važno je da je postignut taj kompromis i da se procesi nastavljaju - kazao je Jusić. 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad Mašović potvrdio je da je naša zemlja od 5. decembra 2018. u Akcijskom planu za članstvo (MAP). 

- Činjenica je da je 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina dobila MAP i otad se BiH nalazi u MAP-u. MAP podrazumijeva i što NATO savez očekuje da BiH definira oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu. Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku s vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu jeste da je za NATO prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama - rekao je Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.