SASTANCI

U Prijedoru razgovori o izgradnji spomenika poginuloj djeci

Predstavljena je i fotografska dokumentacija prijedloga sedam lokacija za izgradnju spomen-obilježja

Sa sastanka: Očekuje se mišljenje Gradske uprave. Fena

Fena

2.12.2019

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas je razgovarao s predstavnicima organizacija civilnog društva i "Inicijative roditelja za izgradnju spomenika poginuloj djeci".

Sastanak je nastavak ranijih razgovora gradonačelnika s predstavnicima organizacija koje zagovaraju izgradnju spomen-obilježja stradaloj djeci tokom rata.

Fikret Bačić je prisutne informirao da su u prethodnom periodu održana dva sastanka s predsjednicima odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora, koji su prihvatili inicijativu za izgradnju spomenika.

Slijedeća dogovorena aktivnost jeste da se održi sastanak sa predsjednicima gradskih odbora političkih partija koje djeluju u Prijedoru, zajedno s gradonačelnikom, na kojem bi se definirale dalje aktivnosti.

Predstavljena je i fotografska dokumentacija prijedloga sedam lokacija za izgradnju spomen-obilježja, koje su dostavljene Đakoviću, predsjednicima odborničkih klubova i predsjedniku Skupštine grada.

Zaključak današnjeg sastanka je da se o spomenutim prijedlozima lokacija, do planiranog sastanka s predsjednicima političkih partija iz Prijedora, da stručno mišljenje Gradske uprave i stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja, s obzirom da će isti uticati i na Regulacioni plan grada, kao i da se dostave dodatni prijedlozi lokacija, ukoliko postoje, saopćeno je iz gradske uprave.

Slijedeći sastanak na ovu temu bit će sazvan u koordinaciji i dogovoru gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada.

Također, zaključeno je da je za nastavak razgovora bitno definisati tri ključna elementa, a to su lokacija, politički stav, kao i izgled i obilježje spomenika.

Na kraju sastanka gradonačelnik je prisutnima zahvalio na tolerantnom razgovoru i pomirljivim tonovima.

Sastanku su prisustvovali i Edin Ramulić, u ime Fondacije "Kulture sjećanja" i Nikolija Matić iz Centra za mlade "Kvart" te šef ureda Misije OSCE-a za Banja Luku Dimitrij Iordanidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.