REAKCIJE Vrhbosanski nadbiskup u posjeti

Bosanski kardinal Puljić tokom posjeta Splitu pozivao se na ZAVNOHBiH

Avaz.ba

Kardinal Puljić: Hrvati žele biti jednakopravni

Foto: Avaz


Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić danas je u splitu razgovarao sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom o položaju Hrvata u BiH, te i načinima na koje im ta županija može pomoći.

Za početak iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i privrednike.

Kako je istaknuto nakon sastanka kardinal Puljić je kazao kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni. 

- Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička. Papa mi je povjerio da Crkva (u BiH) opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. Upitan je naš opstanka na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami - rekao je kardinal Puljić, a prenosi Index.hr. 

Istaknuo je i kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj. 

- Ozbiljna struktura vlasti u BiH ozbiljno računa s našim opstankom i reagira. Međutim ima i povratna reakcija - ljute se domaći zašto se sad Hrvatska najedanput zainteresirala za naš opstanak - kazao je Puljić.

 Dodao je da je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda ne možemo dozvoliti, ako želimo stabilnost u BiH da se zanemari i taj konstitutivni element - istaknuo je vrhbosanski nadbiskup. 

On je dodao da se u zadnje vrijeme čuju priče o građanskoj BiH, zagovornici toga "tobože se pozivaju na ZAVNOBiH". 

- Međutim, ne čitaju dobro što piše u ZAVNOBiH-u, da ta država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih, i drugih, i trećih. Drugim riječima ne građanska, nego točno naroda koji u njoj žive - zaključio je kardinal Puljić.

NA VRH

Podijeli članak na