SAOPĆENJE

SDA traži reviziju diploma stečenih u školama Admira Hadžipašića

Inspekcija je zapečatila školu. Avaz

Avaz.ba

5.12.2019

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK zapečatila školu "Vita Plus" i Visoku međunarodnu školu Cazin, Klub zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona uputit će Vladi USK inicijativu za reviziju svih diploma uposlenika javne uprave te kantonalnih javnih preduzeća i ustanova, stečenih u ove dvije škole. Prioritet bi pritom trebale imati diplome osoba koje su radni odnos zasnovale tokom 2019. godine, i to zbog brojnih zapošljavanja koje je u tom periodu izvršila vladajuća koalicija predvođena A-SDA, navedeno je u saopćenju. 

Zastupnik SDA Almin Handanagić i ranije je uputio inicijativu u kojoj traži reviziju diploma uposlenih u svim kantonalnim organima uprave i svim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Kanton. Ona nikad nije razmatrana, a umjesto nje Vlada USK je putem Ministarstva pravosuđa i uprave USK pokrenula svoju krnju inicijativu iz realizacije koje je potpuno isključeno jedino nadležno i stručno u vezi s tim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Na kraju, čak ni ta krnja inicijativa nije provedena, a kao rezultat toga u kantonalnim institucijama dan-danas radi pozamašan broj kadrova koje je „obrazovao“ član vladajuće A-SDA Admir Hadžipašić. Nastavljeno je i primanje apsolvenata njegovih škola u radni odnos .

S obzirom na to da je u medijima otkrivena afera „Diploma“ vezana uz Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ iz Sanskog Mosta, te da je nakon Akcije „Pero“ i Cazin postao sinonim za prodaju diploma, na Vladi USK počiva velika odgovornost da skine s našeg kantona teret inkubatora kadrova s nezakonito stečenim zvanjima, ističe SDA USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.