REAKCIJA

Tegeltija za "Avaz" o izvještaju Pribea: Nisam iznenađen, ovo smo već do sada sve čuli

Tegeltija: Vođena je kampanja protiv VSTV-a. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

5.12.2019

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, prokomentirao je večeras za "Avaz" izvještaj nezavisnog eksperta Rajnharda Pribea, koji se odnosi na vladavinu prava u BiH, ali i samo funkcioniranje VSTV-a.

Tegeltija nam je rekao da još u cijelosti nije pročitao i izanalizirao izvještaj gospodina Pribea pa bi bilo neozbiljno da ga detaljno komentira.

- Ono što mogu da kažem u ovom trenutku, na osnovu onog što sam uspio da pročitam, jeste prije svega da ono što se navodi u izvještaju nije nešto neočekivano i nešto što se dosad nije moglo već čuti.

- Prema tome, nisam iznenađen ovakvim izvještajem. Naprotiv, iako generalno vrlo kritičan prema vladavini prava u BiH, pa i prema pravosuđu, rekao bih da, s obzirom na svu političko-paraobavještajno-medijsku kampanju koja je vođena u preteklo vrijeme, on i nije toliko loš po pravosuđe koliko je to mogao biti, s obzirom na sav trud i resurse uložene da se pravosuđe prikaze maksimalno u lošem svjetlu - rekao nam je Tegeltija.

Vidljivo je da se i, uz želju da bude maksimalno objektivan, čak ni gospodin Pribe ni njegov tim nisu mogli u cijelosti zanemariti ovaj do te mjere isforsirani, politički  kanalisani medijski pritisak, naglasio je.

- To na neki način mogu da razumijem, ali zbog toga u izvještaju postoje ocjene s kojima se slažem i s kojima se ne slažem, ali o tome ću nešto više moći reći u narednom vremenu, kada ćemo ovaj izvještaj, kao i sve prethodne izvještaje naših međunarodnih partnera staviti na sjednicu VSTV-a i o njima diskutirati. U svakom slučaju, izvještaj je prepoznao neke slabosti sistema na koje smo većinom i mi sami već ukazivali i kao takve prepoznali u našim analizama i projektiranim reformama shodno našem programu rada i akcionom planu implementacije ''peer review'' preporuka, s čim namjeravamo da nastavimo i u narednom periodu - rekao nam je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.